Ob mednarodnem dnevu pismenosti začetek Nacionalnega meseca skupnega branja

0
172
(Foto: STA)

Od leta 1966 na predlog Unesca 8. septembra obeležujemo mednarodni dan pismenosti. V Sloveniji se danes začenja Nacionalni mesec skupnega branja, ki velja za največjo manifestacijo spodbujanja branja in bralne kulture. Letošnja, 7. izdaja bo posvečena branju v javnem prostoru. Z njo želijo branje pripeljati iz domov in knjižnic v javne prostore.

S temo branja v javnem prostoru želijo branje pripeljati v prostore, kot so galerije in muzeji, čakalnice zdravstvenih domov, nakupovalni centri, parki in trgi ter gozdne površine. Pobudniki projekta bodo tako skupaj s partnerji in podporniki do 7. oktobra pripravili številne dogodke in dejavnosti, ki prispevajo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture v slovenskem kulturnem prostoru.

Nacionalni mesec skupnega branja, ki bo potekal pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco, se bo tradicionalno začel s posvetom, ki ga organizira Bralno društvo Slovenije s soorganizatorji. Na posvetu z naslovom Humor rešuje človeka, ki bo v ponedeljek v Cankarjevem domu, se bodo osredotočili na pomen humorja v literaturi.

Letos bo v okviru meseca skupnega branja zaživel prvi Festival izvirne slovenske slikanice, ki ga pripravlja založba Mladinska knjiga s podporo Javne agencije za knjigo RS. Potekal bo do 22. oktobra, ko je rojstni dan Kristine Brenkove, med drugim prve urednice knjižne zbirke Čebelica. V okviru festivala se bodo po vsej Sloveniji zvrstili dogodki, na katerih bodo slovenske izvirne slikanice predstavili njihovi najvidnejši slovenski ustvarjalci, avtorji in ilustratorji. Festivalsko dogajanje bo potekalo v sodelovanju z vrtci, osnovnimi šolami, kulturnimi in drugimi ustanovami.

Pri organizaciji Nacionalnega meseca skupnega branja sodeluje tudi ministrstvo za kulturo. “Želimo si, da bi branje knjig postalo del našega vsakdana, da bi bile knjige vidne in brane tudi tam, kjer jih sedaj morda še ne vidimo. Vabimo vas, da se skupaj z nami potopite v neskončno bogat svet, ki nam ga odpirajo in omogočajo knjige,” je ob tem pozvala ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Kot so še sporočili z ministrstva, so v želji, da bi bile knjige dostopne vsem, v novem Nacionalnem programu za kulturo 2024-2031 na področju knjige in založništva kot ključno strateško usmeritev poudarili prizadevanje za finančno in vsebinsko dostopnost knjig za prebivalstvo. “Posebno skrb pa bomo namenjali tudi spodbujanju bralne kulture,” je napoveduje ministrica.

Poudarila je, da je poleg založb in knjigarn za razvoj bralne kulture in za dostopnost knjig ključna razvejana mreža splošnih knjižnic. “Na ministrstvu bomo še naprej krepili vlogo knjižnic kot kulturno-izobraževalnih ter ustvarjalnih središč in aktivnih deležnikov v družbenem okolju, ki prebivalcem pomagajo do kakovostnejšega življenja,” je sporočila.

V času Nacionalnega meseca skupnega branja bo potekalo tudi nekaj večjih nacionalnih projektov ter že tradicionalne dejavnosti, kot so strokovni posvet Bralnega društva Slovenije (9. septembra), začetek branja za bralno značko (17. septembra) in projekt Rastem s knjigo. Številne dogodke, ki sledijo letošnjim poudarkom, vse leto pripravljajo tudi splošne knjižnice ter druge kulturne in izobraževalne ustanove.

Letos se kot partnerja projektu pridružujeta Zavod za gozdove in Turistična zveza Slovenije, ki bosta 27. septembra, na svetovni dan turizma, skupaj z Andragoškim centrom Slovenije in Gozdarskim inštitutom Slovenije vabila k branju v gozdu in obisku gozdnih knjižnic.

Tudi letos bo mesec branja pospremila akcija Beremo skupaj, ki jo vodi Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS s partnerji. Vzgojno-izobraževalnim zavodom, knjižnicam in drugim ustanovam, ki spodbujajo branje, bodo razdelili več tisoč plakatov, ki vabijo k branju tudi s plakatnih mest po državi. Ilustracija na plakatu je delo Suzi Bricelj iz slikanice Nine Mav Hrovat z naslovom O kraljeviču, ki ni maral brati.

C. R., STA