Festival Enimation znova s filmi mladih avtorjev z vsega sveta

0
218
Festival Enimation school (Foto: FB Festival Enimation)

Maribor bo ta teden znova prizorišče mednarodnega festivala otroškega in mladinskega filma Enimation. Na poziv 13. edicije festivala se je prijavilo 221 filmov otrok in mladih iz 34 držav z vsega sveta, kar kaže njegovo uveljavljenost na mednarodni ravni. V tekmovalni program so uvrstili 89 izdelkov.

 

Izbor je opravila ekipa, sestavljena iz filmsko-vzgojnih mentoric in mladih. Izmed prispelih prijav je izbrala 89 kratkih filmov avtorjev treh starostnih kategorij (MINI (do 10. leta), MIDI (od 11. do 14. leta) in MAXI (do 18 leta)) ter dveh posebnih tematskih sklopov na temo človekovih pravic, prilagojenih za otroke in mlade.

“Kot vsako leto je festival Enimation usmerjen predvsem v to, da pokaže filme, ki so jih izdelali otroci in mladi,” je na današnji novinarski konferenci povedala programska vodja Hana Repše.

Osrednji tekmovalni sklop nima vnaprej določene vsebinske rdeče niti, saj ne želijo omejevati ustvarjalnosti mladih. “Ko otroci in mladi ustvarjajo filme, jih po navadi ne delajo z razlogom, da jih bo publika gledala ali da bi publiko kaj naučili, ampak delajo predvsem zato, da raziskujejo vizualni, filmski jezik,” je pojasnila Repše.

Prispele izdelke tako ločujejo le glede na starost avtorjev, in sicer za posamezni sklop izberejo deset najboljših. “Predvsem gledamo na to, da so izdelki celostni, da so se avtorji ukvarjali z zvokom in sliko, delno upoštevamo tudi prisotnost mentorja,” je povedala programska vodja.

Letos je bila izstopajoča kategorija MIDI, torej avtorjev od 11. do 14. leta starosti. “V kategoriji MINI so avtorji po navadi zelo raziskovalni, spontani, eksperimentalni, medtem ko se v MAXI že ukvarjajo z bolj verodostojno naracijo, že bolj z gledalcem, MIDI pa je nekje vmes in po navadi kakovostno ti filmi ne izstopajo. Letos pa moram reči, da smo le s težkim srcem izbrali zgolj deset filmov,” je povedala Repše.

V zadnjih letih ločujejo tudi tuje in slovenske avtorje, da tako slednji pridejo do večjega izraza. Posebna tematska sklopa sta bila letos osredotočena na tematiko človekovih pravic. Po besedah članice programske ekipe Ajde Varl so na poziv prispeli raznovrstni filmi, od igranih do animiranih in dokumentarnih.

Poleg tekmovalnega programa bodo na festivalu predstavili tudi filmsko produkcijo mariborskih otrok in mladih, ki je nastala v okviru šole animiranega filma Enimation school, ki jo izvajata Društvo za razvoj filmske kulture in Zavod MARS v novem animacijskem studiu na Partizanski 12, ter igrane filme mladih, ki so nastali v okviru delavnic Film Smoothie v izvedbi Filmskega društva Film Factory.

Večina programa se bo odvrtela v Vetrinjskem dvoru, najprej za šolske skupine, od četrtka do sobote pa na projekcijah za širšo javnost.

Vsako leto mednarodna žirija izbere po enega najboljšega iz vsake kategorije in skupnega zmagovalca, ki prejme glavno nagrado Enimation – Mali slon. Dobitnike nagrad bodo razglasili v soboto, podelitvi pa bo sledila projekcija nagrajenih filmov.

Festival dopolnjuje razstava filmskega zakulisja in likovnih podlag za kratek animirani film Legenda o Zlatorogu Lee Vučko in Damira Grbanovića, ki bo na ogled v Vetrinjskem dvoru do 24. novembra. V družbi avtorjev jo bodo odprli v četrtek.

V okviru priprav na festival so se v septembru in oktobru v Mariboru že odvile ustvarjalne delavnice za mlade. Oktobra je festival organiziral tudi spletno mednarodno konferenco, v okviru katere je bila izvedena zaključna selekcija zmagovalnih filmov za nagrado mednarodnega združenja otroških in mladinskih filmskih festivalov YCN. “V tej mednarodni mreži smo od leta 2016 in to nam daje določeno priznanje in prepoznavnost na mednarodni ravni, kjer smo morda celo bolj prepoznani kot v lokalnem okolju,” je povedala Hana Repše.

Festival Enimation prireja Društvo za razvoj filmske kulture v sodelovanju z Zavodom MARS Maribor.

C. R., STA