Celje: V službi domovine za promocijo Slovenske vojske

0
309
Celje, Celjski sejem. Jesensko srečanje Slovenske vojske z mediji, na katerem so predstavili sejemsko promocijsko prireditev V službi domovine in civilno-vojasko sodelovanje s srednjimi šolami v okviru predmeta aktivno državljanstvo. (Foto: STA)

Slovenska vojska bo od srede do sobote v Celju pripravila sejemsko promocijsko prireditev V službi domovine. V dogovoru z ravnatelji srednjih šol bo namenjena predvsem dijakom, ki jo bodo obiskali v sklopu predmeta aktivno državljanstvo. Vojaške obveznike, ki so letos dopolnili 18 let, bodo seznanili z vpisom v vojaško evidenco.

 

Kot so predstavniki Slovenske vojske pojasnili na srečanju z mediji, so na prireditev, ki jo bodo pripravili tretjič, vabljeni tudi ostali obiskovalci, ki se želijo s pripadniki vojske srečati v živo ter spoznati delček vojaškega vsakdana. Na voljo bodo vse dni med 9. uro in 18.30, obisk dogodka pa je brezplačen.

Moto predstavitve je po besedah organizatorjev Skupaj, enotno in vztrajno, ki ga bodo vojaki na Celjskem sejmu uprizorili s predstavitvami vojaških poklicev, opreme, oborožitve in sredstev, ki jih uporabljajo za izvajanje svojega poslanstva in nalog. Predstavili bodo možnosti vključevanja v vojsko in razvoja različnih kariernih poti, obiskovalcem pa bodo na voljo statične in dinamične predstavitve v hali in ob njej.

Kot poudarjajo organizatorji, je Slovenska vojska kredibilen zaposlovalec, ki nudi veliko možnosti za zaposlitve, tako pri delu s sodobno tehniko in oborožitvijo, kot tudi na področjih osebnostnega razvoja in zdravega načina življenja.

Na sejemski prireditvi bodo predstavili več kot 30 enot Slovenske vojske in več kot 50 vojaških poklicev. Dogajanje bodo popestrili nastopi gardne enote, na voljo bo degustacija izdelkov iz vojaškega pekarne, obiskovalci pa se bodo lahko pogovorili in se slikali z vrhunskimi slovenskimi športniki, ki so zaposleni v športni enoti Slovenske vojske.

Na razstavnih točkah si bo mogoče ogledati raznovrstno oborožitev, vozila in drugo opremo, na voljo bo praktični preizkus natančnosti na strelskih simulatorjih za avtomatsko puško. Obiskovalcem bo na voljo tudi preizkus streljanja z repliko avtomatske in zračne puške. Pripadniki gorskega polka bodo predstavili osnove plezanja v gorah, prvič bo prikazana uporaba taktičnega simulatorja Guardiaris za urjenje v postopkih rokovanja z orožjem, obiskovalci pa se bodo lahko pridružili tudi vožnji z oklepnimi vozili 6 x 6 Valuk in 8 x 8 Svarun.

C. R., STA