Šola odprte kohezije prvič v slovenskih srednjih šolah; čemu je namenjena?

0
293
(Foto: Pixabay)

Šola odprte kohezije je namenjena vsem vrstam srednjih šol, v šolskem letu 2023/24 pa v projektu sodelujejo Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper, Srednja tehniška šola Koper, Biotehniška šola Šempeter, Gimnazija Nova Gorica, Gimnazija Ormož, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana, SIC Ljubljana ter IC Piramida Maribor: Srednja šola za prehrano in živilstvo.

Dijaki v okviru projekta z uporabo javnih podatkov in informacij o projektih, financiranih s sredstvi evropske kohezijske politike v njihovem okolju, razvijejo projekt civilno-družbenega spremljanja z namenom raziskati učinkovitost in uspešnost naložb evropske kohezijske politike, objavijo rezultate raziskave in v svoje raziskovalno delo dejavno vključijo državljane.

Program zajema delo in raziskovanje na terenu, izdelavo ustvarjalnega izdelka ter organizacijo predstavitvenih dogodkov sodelujočih ekip in zaključnega dogodka, ki bo namenjen vsem sodelujočim dijakinjam in dijakom.

Na zaključnem dogodku v maju 2024 bodo slavnostno razglasili zmagovalno skupino dijakinj in dijakov za šolsko leto 2023/2024. Najboljša ekipa bo prejela tridnevno ekskurzijo v eno od evropskih prestolnic.

Projekt Šola odprte kohezije, ki je sicer bolje poznan v njegovi angleški različici imena, ASOC – At the school of open cohesion, se uspešno izvaja v Italiji, Španiji, Grčiji, Bolgariji, Portugalskem ter na Hrvaškem. V njem skupno sodeluje približno 35.000 dijakov iz več kot 1500 razredov s podporo približno 3200 učiteljev. Projekt pri nas izvajata Ministrstvo za kohezijo in Kulturno izobraževalno društvo PiNA.

C. R., STA