Ali maske res vplivajo na jezikovni razvoj pri otrocih?

0
554
(Foto: Pixabay)

Med številne negativne posledice pandemije je mogoče prišteti tudi učinek na komunikacijo in jezikovni razvoj pri otrocih. Uporaba mask je preprečila širjenje covid-19 v zaprtih prostorih, a nekateri menijo, da maske negativno vplivajo na jezikovni razvoj malčkov. Španska revija HOLA je o tem govorila z Adelino Benegui, pediatrično logopedinjo in direktorico inštituta za govorno terapijo v Oviedu.

 

 

»Logopedi opažamo, da je pandemija prinesla težave pri razvoju komunikacije in jezika. Te težave se pojavljajo tako pri zelo malih otrocih, ki bi morali začeti govoriti, kot pri nekoliko starejših, ki so pokazali nekaj težav pri sporazumevanju ali jezikovnemu razvoju,« je poudarila strokovnjakinja.

»Z uporabo maske je zvok prizadet, govor se dojema na drugačen način,« je dodala. Iz tega razloga je zelo pogosto, da moramo prositi za ponavljanje sporočil, ko komuniciramo z drugimi ljudmi, ki nosijo masko. »Odkar smo dojenčki, zaznavamo jezik tako slušno kot vidno: iščemo vizualno okrepitev za učenje jezika,« je poudarila logopedinja. Vizualni pripomoček premikanja ust, omogoča izboljšanje ali izpopolnitev fonološkega dela jezika. Vsekakor je Adelina pojasnila, da ta vizualni dejavnik »ni bistvena zahteva za jezikovni razvoj, saj tudi otroci z motnjami vida razvijejo jezikovne sposobnosti, ker se kompenzirajo in intenzivirajo s preostalimi čutili

Bolj, kot uporaba mask, je pandemija negativno vplivala na jezikovni razvoj otrok z omejevanjem socialnih stikov, zaprtjem šol in večjo uporabo tehnologije.

Logopedinja je pojasnila, da je pomemben obisk logopeda takoj, ko starši ugotovijo, da ima njihov otrok težave z jezikom ali komunikacijo. Otrok med 12. in 18. mesecem izraža prve funkcionalne besede (mama, ata, voda); med 18. in 24. mesecem bi morali sestaviti dvobesedne stavke in izvajati preproste ukaze, pri drugem letu starosti bi morali imeti že približno 50-besedni zaklad.

Adelina Benegui je dala 10 nasvetov za pomoč staršev pri jezikovnem razvoju otrok:

1.- Izkoristite trenutke brez maske, postavite se na raven otrok in jih glejte, ko se z njimi pogovarjate.

2.- Govorite nekoliko glasneje ter počasneje ter jasno izgovarjajte besede.

3.- Ne bojte se tišine, dajte otrokom čas za interakcijo.

4.- Poudarjajte najpomembnejše besede.

5.- Ne infantilizirajte jezika.

6.- Ne popravljajte. Ko otrok reče nekaj narobe, mu odgovorite s pravilno besedo.

7.- Zmanjšajte uporabo digitalnih naslonov.

8.- Sodelujte z otroci pri branju pravljic.

9.- Igrajte se z otroci.

  1. Izkoristite vsakodnevne rutine (higiena, pri mizi med jedmi, pot v šolo) za uvajanje besedišča ali pravilne slovnične strukture.

Piše: Jože Jan

Vir: Hola, Španija