So zaradi Omicrona otroci lahko bolj ogroženi?

0
444
(Foto: Pixabay)

Tveganje, da bi otroci zaradi okužbe z Omicronom končali v bolnišnici je večje, se bojijo strokovnjaki iz Združenega kraljestva. Prvi podatki iz Južne Afrike so pokazali, da so otroci, mlajši od petih let, predstavljali devet odstotkov nedavnih sprejemov v bolnišnico Covid v provinci, ki jo je najbolj prizadela bolj nalezljiva različica.

 

Otroci naj bi bili v primerjavi z različico Delta izpostavljeni “20 odstotkov večjemu tveganju hospitalizacije”. Vendar pa zaradi Covida še vedno resno zboli zelo malo otrok.

Omicron zdaj prevladuje v Londonu, zato številni spodbujejo k uvedbi ukrepov v šolah, ki bi preprečili, da bi virus “pustošil” po šolah.

Toda Russell Viner, profesor za zdravje otrok in mladostnikov, je za Standard povedal, da je treba biti “previden in pozoren”, saj se je izkazalo, da so bili podobni pomisleki o tem, da so prejšnje različice bolj prizadele otroke, napačni.

“Sporočila južnoafriških pediatrov nas pomirjajo, da za zdaj ne opažajo hudo bolnih otrok,” je dejal. “Tudi v Združenem kraljestvu za zadaj ni nobenega signala, čeprav je še zelo zgodaj. Ključno je, da je huda oblika bolezni pri otrocih še vedno zelo redka ne glede na različico.”

Prof. Paul Hunter z Univerze v Vzhodni Angliji pa je dejal: “Čeprav so podatki predhodni in temeljijo na razmeroma majhnem številu otrok, se zdi, da se je tveganje, da bodo otroci sprejeti v bolnišnico zaradi bolezni Covid, povečalo za 20 odstotkov. Dokončnih sklepov o tveganju za otroke pa še ne smemo sprejemati, vendar je treba situacijo skrbno spremljati.”

Povzeto po Evening Standard