Prizori, v katerih so udeleženi predstavniki vlade, predstavljajo nedopustno zlorabo otrok in spodbujajo k nasilju

0
554
Poslanka SDS, Anja Bah Žibert (Foto: posnetek zaslona Nova24tv)

Policija zaznava skrb zbujajočo rast nasilja med vrstniki, ko je žrtev še mladoletna, osumljenec pa star med 14 in 18 let. V letu 2022 so obravnavali približno 300 kaznivih dejanj, v letu 2023, v nekaj mesecih, pa že okoli 150 kaznivih dejanj. Pri tem gre za kazniva dejanja lahkih telesnih poškodb, nasilništva in groženj.

Anja Bah Žibert je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje, kjer terja odgovore glede z ukrepov za preprečevanje tovrstnega nasilja med vrstniki, hkrati je o tem govorila tudi v četrtkovi Temi dneva na Nova24TV.

Poslanka je poudarila, da poznamo medvrstniško nasilje, ki je lahko fizično, psihično, materialno, tudi internetno, lahko je več tega. Dejstvo je, da se naši otroci soočajo s tem problemom.

Nadalje navaja, da bi policija morala spremljati tudi okoliš šol, tudi zaradi porasta drog med mladimi. Poudarila je, ali se sploh zavedamo, glede na številke, kaj je v družbi pripeljalo do tovrstnih nasilij.

Nasilje ima vzroke

Opozorila je, da se vlada ni odzvala oz. da nekatere stvari pometa pod preprogo oziroma ne želimo povedati na glas tisto, kar se dogaja. To nasilje ima namreč neke vzroke. To ugotavlja tudi policija. Eno je sicer vzgoja doma, drugo je v izobraževanju, šolskem sistemu, tudi že v predšolski vzgoji. Drugo pa je, da na otroke in njihova dejanja vpliva tudi okolje, družbeno stanje. “Tu pa se imamo v Sloveniji kar za zamisliti. Spomnimo se, kaj vse se je počelo ne tako daleč nazaj, ko je bila prejšnja vlada, ko se je pozivalo na ulicah k umorom, ko se je pozivalo k smrti določene populacije v družbi. Se pravi podpornikov neke politične stranke in njenega programa, ko se je pred ministrstvi polivala kri, ko so se obešale lutke. In danes imamo predsednico državnega zbora, ki je prav tako, ko je bila še sodnica, obračunavala na isti način s politiko, s katero se ni strinjala. To me sicer ne moti, vendar pa ne more omenjati, da so neki diktatorji, pozivati in se strinjati s tistimi, ki pozivajo k smrti, govoriti o zafrustrirancih itd.

To je tisto, kar pelje potem do tega, da otroci ne vedo več, kaj je prav in kaj ni prav. Kaj je v družbi sprejemljivo in kaj ne.”

Kaj je bilo doslej narejenega?

Na to vprašanje voditeljice Aleksandre Jug je Bah Žibertova odgovorila, da glede na podatke mnogo premalo. “Ne bom rekla, da ni bilo nič narejenega, so nekatere zadeve, ki sporočajo, da neke ukrepe vendarle sprejemamo. Vendar pa je bilo lani okoli 300 primerov nasilja med vrstniki, v tem letu (podatek do aprila, ki sem ga dobila) je podatek že 150 primerov. Če se bo ta trend nadaljeval, bo letos dosti več primerov kot preteklo leto.”

Otroke se zlorablja

V nadaljevanju je dejala: “Poglejte, kaj počnemo? To je tisto, kar nas more skrbeti. Da se otroke zlorablja, ne samo v politične namene, v ideološke namene in se poziva k nasilju. Otroci bodo težko vedeli, kaj je prav. In če za tem stojijo šole, če se na takšnih dogodkih pojavijo najvidnejši predstavniki države in to pozdravljajo. To je obnašanje, ki ga ne samo spodbujajo, ampak nagrajujejo. Otroci nato ne vedo, kaj je prav in kaj ne, kaj je resnično in kaj ne.

Bah Žibertova je pri tem pokazala nekaj fotografij, ki jih objavljamo v nadaljevanju.

Poslanka je izpostavila, da niso krive samo računalniške igrice. “To je že druga zadeva,” je dejala in nadaljevala: “Mi dejansko že kot družba nastopamo nastrojeni proti posameznikom, nastrojeni k temu, da otroke spodbujamo k nasilju in za tem stoji še tudi čas, ko so v Sloveniji mnogi ostali ne samo brez svojega premoženja, ampak tudi brez življenj. To je bil totalitarni sistem, v katerem so se najbolj krčile človekove pravice. In otroke spodbujamo, da je bil ta čas pravi čas.”

Poslansko vprašanje

V poslanskem vprašanju vladi pa je poslanka navedla, da so iz policije sporočili, da so zaradi nedavnih tragičnih dogodkov v Srbiji od ponedeljka dalje tudi slovenske šole pod budnejšim očesom policije. Iz objave je razvidno, da policisti v izobraževalne ustanove v Sloveniji ne bodo vstopali z represivnimi ukrepi, pravijo pa, da bodo z vodstvi šol v tesnejšem stiku kot doslej.

Opozorila je, da bi tesnejše sodelovanje izobraževalnih ustanov s Policijo s preventivnega vidika že moralo biti, saj se v vzgojno izobraževalnih ustanovah že soočajo s trendom rasti nasilja, med vrstniki, zlorabami drog.

Glede na zaskrbljujoč trend rasti nasilja med vrstniki je vlado prosila za pojasnila, kakšni so razlogi, da ni tesnejšega sodelovanja med vzgojno izobraževalnimi ustanovami in Policijo z namenom preventivnega ravnanja. Nadalje išče odgovor na vprašanje, kakšne aktivnosti za zaustavitev trenda rasti nasilje med vrstiki izvajajo v vladi in kakšne ukrepe bodo sprejeli, da ne bo prihajalo do zgoraj omenjenih zlorab otrok, ki spodbujajo k nasilju?

Ena od fotografij, ki jo je poslanka Anja Bah Žibert predstavila v oddaji Tema dneva. (Vir: Zajem zaslona)

Posnetek pogovora z Aleksandro Jug je dostopen na povezavi: TEMA DNEVA

A. L. / Moja Dolenjska