Doma Aktualno UNESCO Ukrajini na vse načine pomaga pri šolanju otrok

UNESCO Ukrajini na vse načine pomaga pri šolanju otrok

0
591
(Foto: Pixabay)

UNESCO pošilja orodja za učenje na daljavo in podporo učiteljem in študentom v Ukrajini, poleg vsakodnevnega poziva k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava za zaščito izobraževanja.

 

Izobraževanje je temeljna pravica, ki jo je treba zaščititi na vse mogoče načine. UNESCO zahteva takojšnjo ukinitev vseh napadov na izobraževalne ustanove, učitelje in študente. Organizacija se tudi zavzema za iskanje rešitev, da bi lahko vsi otroci nadaljevali študij.

Po enem mesecu ruske invazije so ukrajinske oblasti poročale, da je bilo poškodovanih ali uničenih več kot 733 izobraževalnih ustanov po vsej Ukrajini. Poleg tega je bila razseljena več kot polovica otroškega prebivalstva Ukrajine.

UNESCO je v stalnem stiku z lokalnimi oblastmi in vsemi ustreznimi partnerji za zaščito in obnovo izobraževanja v Ukrajini, s poudarkom na učenju na daljavo.

V skladu s priporočili Unesca je Ukrajina med pandemijo Covid-19 imela učinkovit sistem učenja na daljavo, preko vseukrajinske šolske platforme. Sedaj UNESCO sodeluje z oblastmi, da bi to platformo prilagodili novi situaciji. Unesco bo zagotovila opremo za podporo spletnega poučevanja in učenja. Organizacija bo usklajevala proizvodnjo novih digitalnih učnih vsebin s poudarkom na psihosocialni podpori in usposabljanju učiteljev.

UNESCO bo podprl tudi Ministrstvo za izobraževanje in znanost Ukrajine z oblikovanjem zanesljivega in varnega sistema, ki bo olajšal spletne sprejemne izpite za univerze in centre za poklicno usposabljanje.

UNESCO podpira in spremlja različne dejavnosti za ukrajinske otroke tudi v drugih državah. Na primer, na Poljskem načrtujejo ustanovitev novih otroških in izobraževalnih centrov za prihajajoče ukrajinske otroke. V Romuniji nekatere šole že ponujajo pouk v ukrajinščini. V Latviji imajo po novem zakonu Ukrajinci pravico delati kot učitelji za poučevanje begunskih učencev, mlajših od 18 let.

Po podatkih Unescovega inštituta za statistiko je pred rusko invazijo število učencev v Ukrajini presegalo 6,84 milijona (1,05 milijona v predšolskem, 1,72 milijona v osnovnem, 2,54 milijona v srednješolskem ter 1,53 milijona v višješolskem izobraževanju). Ukrajina ima 15.500 predšolskih centrov, 14.000 osnovnih in srednjih šol, 695 centrov za poklicno usposabljanje in 336 visokošolskih centrov.

Jože Jan

Vir: UNESCO