Španija: Učinki cepljenja proti Covidu v srednjih šolah

0
403
(Foto: EPA-EFE/J.L. Cereijido)

Zaprtje v srednjih šolah se je po cepljenju študentov zmanjšala na minimum. V osnovnih šolah doživljajo porast primerov in čakajo na cepljenje otrok.

 

Salvador Pérez umirjeno pregleduje dokumente za plastičnim naslonom v svoji pisarni kot direktor javnega inštituta Cabanyal v Valencii, kjer študira 1500 študentov in dela 175 učiteljev. »Resnica je, da imamo zelo malo primerov v primerjavi z lanskim letom,« pravi. Januarja je bilo 212 učencev v karanteni in 77 okuženih s koronavirusom. V petek, 10. decembra, je srednja šola imela samo enega okuženega učenca.

Množično cepljenje mladostnikov je drastično zmanjšalo vpliv Covida v šolah po vsej Španiji, kar navdihuje tudi upanje, da bo podoben rezultat tudi po cepljenju osnovnošolskih otrok. V osnovnih šolah se število okužb in karanten že nekaj tednov viša, ta teden pa bodo začeli s cepljenjem otrok med 5. in 11. leti.

»Stvari so se zelo spremenile,« je izjavila Carolina, študentka tretjega letnika srednje šole Cabaynal in dodala, da je zdaj – razen uporabljanja mask in razdalje med mizami v učilnicah – vse videti podobno kot pred pandemijo.

Po podatkih, ki jih je v petek objavilo ministrstvo za zdravje, je »stopnja okužb med srednješolci do sredine leta bila višja od okužb osnovnošolcev, zdaj je pa obratno«. Predsednik združenja direktorjev javnih zavodov v Navarri Iosu Mena je potrdil, da se »pri študentih opaža veliko manj primerov kot v prejšnjih valovih pandemije. To je izobraževalna prednost zaradi pomena poučevanja v živo.«

Vračanje v normalnost, ki jo doživljajo srednje šole v primerjavi z lanskim letom je po mnenju strokovnjakov posledica visoke precepljenosti srednješolcev. Mari Carmen Morillas, podpredsednica glavne zveze staršev je izjavila, da »s cepljenjem opažamo v srednjih šolah olajšanje glede okužb in zaprtosti, saj vsi dijaki hodijo vsak dan v šolo. Lanski sistem izmeničnega pouka je povzročil veliko težav v vseh šolah.«

Piše: Jože Jan

Vir: El País, Španija