Drugo leto bodo v okviru projekta #PRVAčebela postavili še štiri učne čebelnjake

0
364
(Foto: Občina Kočevje)

Čebelarska zveza Slovenije in Prva osebna zavarovalnica nadaljujeta s projektom #PRVAčebela, ki opozarja na pomembno vlogo čebel in spodbuja pozitiven odnos do čebelarstva med najmlajšimi. Doslej so v okviru projekta postavili osem učnih čebelnjakov, v letu 2022 nameravajo postaviti nove štiri.

Čebelarska zveza bo javni razpis objavila danes na svoji spletni strani, februarja bo sledilo glasovanje javnosti na spletni strani Prve, postavitev učnih čebelnjakov pa sledi do 20. maja 2022, ko je svetovni dan čebel, so sporočili iz čebelarske zveze.

“Do sedaj smo skupaj uspešno zagotovili sredstva za osem učnih čebelnjakov s panji in čebeljimi družinami, v letu 2022 pa načrtujemo postavitev štirih novih. Čebelarstvo je pomembna kmetijska panoga in prav zaradi vključevanja otrok vanjo smo tovrstnih projektov nadvse veseli. Tako bo delo v čebelarskih krožkih obogateno še s praktičnim delom v samem čebelnjaku pri čebeljih družinah,” je povedal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

“Po Sloveniji skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije postavljamo učne čebelnjake, vendarle pa je naš glavni cilj med mladimi spodbuditi veselje do pridobivanja znanja. Za dober namen pa je pomembno razširiti tudi glas. Z aktivnostmi na družbenih omrežjih smo s pomočjo naših zavarovancev do danes na domačih vrtovih zasadili več kot 100.000 medovitih sončnic,” pa je dejala Nataša Hajdinjak, predsednica uprave Prve osebne zavarovalnice, kjer je prvotna ideja akcije nastala.

Čebelarska zveza in Prva osebna zavarovalnica sta doslej v okviru akcije postavili osem učnih čebelnjakov. Lani so se jih razveselili učenci čebelarskih krožkov na osnovnih šolah v Lovrencu na Pohorju, Pivki, Vojniku in Stični, letos pa v občinah Dobrovnik, Kočevje, Laško in Mokronog-Trebelno.

P.T., STA