Natečaj o kibernetski varnosti za osnovnošolce

0
635
(Foto: EPA/Peter Steffen)

V podjetju Eset Slovenija so znova pripravili nagradni natečaj za zadnja dva razreda osnovnih šol, s katerim želijo učence bolje usposobiti in pripraviti na nevarnosti, ki prežijo nanje na svetovnem spletu. Natečaj Eset zimski dan z Žanom Koširjem in Robertom Kranjcem bo potekal do 17. januarja.

Natečaj bo po letu premora potekal v povezavi z globalnim izobraževalnim projektom Varnejši otroci na spletu, ki ga vodi podjetje Eset, eden vodilnih svetovnih ponudnikov varnostnih rešitev v EU, so zapisali v podjetju Si Splet.

Osnovnošolci so bili v času šolanja od doma zaradi covida-19 pod velikim pritiskom, poleg tega pa so se vsakodnevno soočali s kibernetskimi grožnjami, so spomnili. Kot so dodali, je bilo po podatkih Esetovih raziskovalnih laboratorijev samo v prvem polletju lani, ko se je zaradi epidemije covida-19 začelo šolanje na daljavo, od dva- do desetkrat več kibernetskih napadov.

Navedli so tudi podatke nacionalnega nadzornega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, ki je lani obravnaval 2775 varnostnih incidentov. Med njimi je bilo zaznati izrazito povečanje goljufivih napadov, izstopali pa so še napadi onemogočanja, izsiljevalski virusi in podtikanje škodljive kode.

Večini incidentov bi se lahko po navedbah Si Spleta izognili, če bi nevarnosti takoj prepoznali in ustrezno ukrepali. Osnovnošolci teh znanj praviloma nimajo, po drugi strani pa tudi starši ne namenjajo dovolj pozornosti tovrstni vzgoji in zaščiti. V Si Spletu verjamejo, da lahko omenjeni natečaj in podobni projekti prispevajo k večjemu zavedanju o problemih in rešitvah za kibernetsko varnost med otroki in starši in da se bo število incidentov, ki se povečuje iz leta v leto, končno začelo zmanjševati.

Na natečaju bodo osnovnošolci skozi kratek video predstavili svoj pogled na varno uporabo spleta. Ker pa se bližamo zimskim olimpijskim igram, bodo lahko pripravili tudi video na temo varnega spremljanja olimpijskih iger preko tabličnih naprav in telefona.

J.S., STA