DZ o noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja na izredni seji prihodnjo sredo

0
589
(Foto: Nebojša Tejić / STA)

Kolegij predsednika DZ se je danes dogovoril o sklicu izredne seje, na kateri bodo 22. decembra na zahtevo koalicijskih poslank in poslancev obravnavali predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter predlog novele zakona o financiranju občin. Obe DZ obravnava po skrajšanem postopku.

Koalicijski poslanci so v zahtevi za izredno sejo pojasnili, da predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja prinaša spremembe, ki so se izkazale kot potrebne. Njihova uvedba zahteva določen čas, nekatere spremembe pa “zaradi zahtevnosti določb terjajo poglobljeno uskladitev na vseh nivojih”, zato menijo, da je potrebna čim prejšnja obravnava oz. sprejetje zakona.

V dosedanji razpravi je bilo največ kritik deležno predlagano spreminjanje sestave sveta vrtca ali šole v korist ustanovitelja. Zaradi dogajanja ob obravnavi novele na matičnem odboru DZ za izobraževanje pa so v Levici dali pobudo, da se poslanko NSi Ivo Dimic razreši z mesta predsednice odbora, ker da je sejo vodila v nasprotju s poslovnikom DZ in tudi v nasprotju z osnovnimi demokratičnimi standardi. V resnici pa so sami poslanci Levice sejo na vse načine zavlačevali in ovirali ter izvajali mobing nad poslanko NSi Ivo Dimic, ki razmišlja o kazenski ovadbi zoper nekatere.

Na izredni seji, ki se bo 22. decembra začela ob 10. uri, bodo obravnavali tudi predlog novele zakona o financiranju občin. Spremembe, ki jih predlaga vlada, se nanašajo na določbe o sofinanciranju občin z evidentiranimi romskimi naselji ter na enačbo za izračun deleža sredstev, ki je namenjen za sofinanciranje investicij iz načrta razvojnih programov posamezne občine. Dopolnjuje se tudi nabor nalog, ki jih opravljajo skupne občinske uprave in se sofinancirajo iz državnega proračuna.

Kot razlog za obravnavo omenjene novele na izredni seji pa so koalicijski poslanci navedli, da je želja predlagatelja, da bi se spremembe lahko začele uporabljati z začetkom prihodnjega leta in bi tako sovpadle z začetkom novega proračunskega leta.

Na izredno sejo so danes uvrstili tudi odločanje o novem članu sveta za sistem plač v javnem sektorju in njegovem namestniku. Kot je pojasnil Zorčič, je namreč ministrstvo za javno upravo DZ pozvalo, da zaradi poteka mandata do 20. decembra imenuje novega člana in njegovega namestnika.

Piše: J.S., STA