Alkohol in otroci: Škoduje jim bolj, kot si mislite! Zato postavite meje!

0
223
Tudi brezalkoholno pivo NI BREZ alkohola! (Foto: Pixabay)

Popolnoma naravno je, da otroci med odraščanjem uveljavljajo svojo neodvisnost in iščejo nove izzive. Ti lahko vključujejo tudi tvegano vedenje, kamor pri mladoletnikih zagotovo štejemo pitje alkoholnih pijač. Nekateri posegajo po alkoholu zaradi pritiska vrstnikov, stresa in želje po večji neodvisnosti. Pogosto ob pitju ne pomislijo na učinke alkohola na njihovo zdravje in vedenje.

 

Pri postavljanju meja imajo pomembno vlogo starši, ki pa se pogosto ne zavedajo, kaj pomeni tolerantnost do pitja alkohola ali celo spodbujanje tega početja. Številni otroci in mladostniki zato mnogo prekmalu prvič poskusijo alkoholne pijače.

Mit 1: Če nekdo omedli zaradi alkohola, ga pustimo, da se naspi

NI RES! Hitro pitje in pitje večjih količin alkohola poveča koncentracijo alkohola v krvi. Prevelika količina alkohola v krvi pomeni zastrupitev z alkoholom. Zaradi nje lahko oseba izgubi zavest.

Ali najprej pomislite, da bi osebo, ki je omedlela, pustili spati? Vedite, da se lahko stvari hitro spremenijo na slabše, če nekdo spije toliko alkohola, da izgubi zavest. Hitro ukrepanje lahko reši življenje. Nezavestno osebo poskusite prebuditi. Če se ne odzove, jo namestite v stabilen bočni položaj, da preprečite zadušitev, in takoj pokličite pomoč.

Količina alkohola v krvi se lahko še naprej zvišuje, tudi če oseba ne pije več in je nezavestna. To lahko privede do trajne poškodbe možganov ali smrti, če oseba ne dobi pomoči dovolj hitro. Alkohol ohromi osrednji živčni sistem, ki nadzoruje osnovne telesne funkcije, kot sta dihanje in srčni utrip. Prav tako lahko vpliva na požiralni refleks. Posledično obstaja nevarnost, da se oseba zaduši z izbljuvki ali da se njen srčni utrip in dihanje nevarno upočasnita ali celo ustavita.

Mit 2: Alkohol nas (p)ogreje

NI RES! Po pitju alkoholnih pijač se vam lahko zdi, da vam je toplo, a to je le občutek. Alkohol vpliva na krvne žile tik pod kožo. Te se razširijo in vanje priteče več krvi, kar daje občutek toplote. Vendar se s tem odvajata kri in toploto iz telesnega jedra.

Čeprav se vam zdi, da vam je toplo, ker je vaša koža topla, vaši vitalni organi ne dobijo dovolj krvi za normalno delovanje. Kombinacija pitja alkohola in hladnega vremena je lahko smrtno nevarna.

Mit 3: Brezalkoholno pivo ne more škoditi

NI RES! Pomembno je vedeti, da se kot brezalkoholno pivo lahko oglašuje tudi pivo, ki vsebuje manj kot 1,2 volumska odstotka alkohola, kar pa ni čisto brez alkohola.

Brezalkoholno pivo, ki ne vsebuje alkohola, je po okusu zelo podobno pravemu. Raziskave potrjujejo, da lahko okus, vonj in delovanje pijače spodbudijo posameznika, da pozneje izbere alkoholno različico. Zato je priporočljivo, da mladoletniki ne pijejo brezalkoholnega piva.

Veš, kaj ješ