Barcelona: Šolarji in njihove družine v središču šestega vala Covida-19

0
567
(Photo: montage Demokracija/EPA/Marta Perez)

Največ okužb s Covid-19 v Barceloni je med necepljenimi šolarji, mlajšimi od 14 let, ti pa nato okužijo še starše in stare starše. Zdravniki opozarjajo, da so družinske okužbe velika nevarnost za izjemno ranljive osebe.

 

Otroci do 14 let v Barceloni trenutno kopičijo največ okužb s Covid-19. Po podatkih Barcelonske agencije za javno zdravje (Aspb) je incidenca zadnjih 14 dni v tej skupini prebivalstva 155 primerov na 100.000 prebivalcev, v primerjavi s 107 primeri v skupini od 35 do 64 let, 81 primerov v skupini od 65 do 74 let in 65 primerov v skupini starejših od 75 let. Skupno se večina primerov pojavlja pri mlajših od 44 let. »Vidimo, da se je okuženje najbolj povečalo v starostni skupini od 0 do 14 let. Večina te skupine ni cepljenih,« je izjavila vodja ASPB Carme Borrell. Cepivo proti koronavirusu lahko dobijo samo starejši od 12 let.

Če so bili v petem valu najbolj okuženi mladi (predvsem od 20 do 29 let), so zdaj otroci. »Obstajajo izbruhi v šolah. Trenutno je v Kataloniji 71 šolskih oddelkov (0,10% vseh) v karanteni in število narašča,« je izjavila Borrell. Težava teh otrok je, da ne živijo sami in zato lahko okužijo svoje starše, brate in stare starše. »To lahko prizadene starejše ljudi. Zelo pomembno je, da to upoštevamo,« opozarja Carme Borrell, zdravnica s specializacijo za javno zdravje in preventivno medicino. V bolnišnice sprejemajo predvsem necepljene, pa tudi ranljive osebe, ki so bile cepljene.

»V šolah je pomembno nošenje maske in vzdrževanje sistema šolskih mehurčkov,« je vztrajala Borrell in pozvala k povečanju stopnje precepljenosti, ki je v Kataloniji 83,7-odstotna. »Že nekaj časa ne napredujemo. Razumem, da se to mladi populaciji ne zdi potrebno – a je zelo pomembno, da se cepijo.« Po podatkih ministrstva za zdravje so v Kataloniji mladi, stari od 30 do 34 let in od 20 do 29 let, tisti z najnižjo stopnjo precepljenosti, in sicer 68,8% oziroma 69,6%.

»V centrih primarne zdravstvene oskrbe vidimo dve stvari: po eni strani, veliko diagnoz koronavirusa pri otrocih zaradi šolskih okužb (dejansko se v šolah pojavlja vedno več primerov), po drugi strani pa vidimo, da se potem okužijo sostanovalci teh otrok: bratje, starši in stari starši,« je izjavila Ethel Sequeira, zdravnica primarne zdravstvene oskrbe in članica Katalonskega združenja družinske medicine.

Kot je razvidno iz podatkov ASPB, je v Barceloni glavni porast okužb med mlajšimi od 14 let, naslednja najbolj okužena starostna skupina pa je staršev in starih staršev teh otrok (od 35 do 64 let). »Praktično 80% primerov se okuži v družinskih jedrih,« pravi Sequeira. Iz tega razloga ta družinska zdravnica prosi, naj se maske še naprej uporabljajo v šoli. »Moramo biti previdni. Otroci se zbirajo v zaprtih prostorih v velikih skupinah. Zdaj ni čas za odstranjevanje mask v šolah,« vztraja Sequeira.

Benito Almirante. vodja oddelka za nalezljive bolezni bolnišnice Vall d’Hebron v Barceloni, je pojasnil, da so otroci prenašalci virusa, zaradi česar nekateri strokovnjaki zagovarjajo njihovo cepljenje. »Toda treba je zelo natančno oceniti korist cepiva glede na stranske učinke. Pri odraslih se cepivo uporablja za preprečevanje resnih bolezni, pri otrocih pa to ni cilj,« poudarja ta infektolog.

V Vall d’Hebronu je v zadnjih dneh narastlo število hospitalizacij. »Iz enega pacienta na dan smo prešli na tri ali štiri, položaj je še vedno obvladljiv.« Če ne bi bilo 80 odstotkov cepljene populacije, bi bilo po njegovih besedah zdaj petkrat več sprejemov v bolnišnici. »Namesto 400 hospitaliziranih v vseh katalonskih bolnišnicah, bi jih bilo 2000,« je zaključil.

Piše: Jože Jan

Vir: El Periódico, Španija