Belarjevih dni v Trenti se letos udeležuje 900 osnovnošolcev

0
439
Belarjevi dnevi (Foto: FB Tolmin)

V Trenti so se včeraj začeli Belarjevi dnevi, animiran orientacijski pohod po Soški poti, namenjen učencem šol članic Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe. Triglavski narodni park letos obeležuje peto obletnico pobratenja z Narodnim parkom Kratersko jezero iz Oregona, zato je dogodek obiskal tudi njihov ranger.

Orientacijskega pohoda v sklopu Belarjevih dnevov se včeraj in danes udeležuje 900 petošolcev iz 23 slovenskih šol z območja Julijskih Alp, otroci iz sosednjih zavarovanih območij – avstrijskega Narodnega parka Nockberge in hrvaškega Narodnega parka Risnjak ter skupina mladih nadzornikov.
Učni listi šolske skupine usmerjajo od točke do točke ter opozarjajo na zanimivosti ob poti. Pri vsaki točki otroke pričakajo sodelavci Triglavskega narodnega parka, na poti pa si učenci ogledajo tudi alpski botanični vrt Juliana ter Informacijsko središče Dom Trenta, kjer pohod zaključijo s trentarsko malico.
Belarjeve dneve že več kot dve desetletji organizira Triglavski narodni park in vedno potekajo v času evropskega dneva parkov, poimenovani pa so po naravoslovcu, seizmologu in pobudniku ustanovitve Triglavskega narodnega parka Albinu Belarju.
Včeraj so se učencem pridružili tudi direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park Tit Potočnik, John Duwe, ranger pobratenega ameriškega narodnega parka Kratersko jezero, ter uslužbenci veleposlaništva ZDA v Sloveniji. Triglavski narodni park namreč letos praznuje pet let pobratenja z omenjenim narodnim parkom iz Oregona.
Kot je povedal Duwe, se je pobratenje pred petimi leti začelo zaradi podobnosti med obema parkoma, ne zgolj zaradi vsebine tega, kar je zaščiteno, ampak tudi zaradi podobnih izzivov, kot sta veliko število obiskovalcev in podnebne spremembe. “Pobratenje smo uresničili tako, da smo sodelovali na strokovni ravni pri soočanju s temi izzivi, poleg tega pa smo imeli tudi kulturne izmenjave,” je dodal.
Predstavnica ameriškega veleposlaništva Charlotte Taft pa je povedala, da z veseljem podpirajo vse aktivnosti, ki v okviru pobratenja prispevajo k sodelovanju ZDA in Slovenije na področju ohranjanja narave.
Direktor TNP Tit Potočnik je izpostavil, da so Belarjevi dnevi ena od najpomembnejših aktivnosti parka, saj pri otrocih pomagajo vzbuditi zavedanje o pomenu narave, njenem varovanju in ohranjanju. Poudaril je tudi, da je vsako sodelovanje s katerimkoli od parkov dobrodošlo, saj “samo povezovanje in komunikacija krepita izmenjavo izkušenj na področju varovanja okolja.”