Bernardette Wats: Petrovo drevo

0
694
Bo drobno drevo kdaj zacvetelo? (Foto: Celjska Mohorjeva)

Zgodbe o otroštvu sodijo med najočarljivejše, a le redke nosijo pridih grenčine. Takšna je namreč slikanica avtorice Bernardette Wats z naslovom Petrovo drevo. Zgodba se začne s Petrovim razmišljanjem o tem, kaj naj podari mami za rojstni dan. Dečka avtorica ujame v trenutku, ko so vsi prezaposleni vsak s svojim opravilom, da bi se posebej ukvarjali z njim in njegovimi sanjami. 

 

Petrovi sestrici že pripravljata darili za mamin rojstni dan: Eliza ji bo naslikala risbico, Klara pa ji bo spekla torto, Petrove pomoči pri tem pa nočeta. Mali Peter se domisli, da bi svoji mami za njen rojstni dan podaril najčudovitejše drevo na svetu. Le kje naj ga dobi?

Najlepše drevo na svetu

Dedek mu obljubi, da mu bo pri tem pomagal, a je Peter razočaran nad paličico, ki mu jo ponudi. Ali mu je dedek razložil, za kakšno drevo gre, knjiga molči, in tudi nekateri prizori, naslikani z besedami, ostanejo le kot negibne slike in terjajo odgovore ter razmišljanje.  Bo Petrovo drevo navsezadnje le zacvetelo?

Knjiga je opremljena s čudovitimi ilustracijami iste avtorice, in zavzetemu bralcu se samodejno vzpostavi povezava med spreminjajočimi se letnimi časi in človeškim življenjem, ki ima ravno tako svoja obdobja.

Knjiga je izšla letos pri Celjski Mohorjevi.