Bojca Januš: Permakultura na vrtu in v življenju

0
613
(Foto: vseknjige.si)

Kako zasnovati permakulturni vrt, kako se izogniti najpogostejšim napakam, kako vrtnariti ob službi in majhnih otrocih, kako si omisliti vrtiček ali celo kompostnik v bloku sredi mesta, kako poskrbeti za kakovostno in poceni ozimnico, kako pozimi do zelene vitaminske žetve kar na okenski polici …

 

Knjiga, ki je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi, ponuja preizkušene in učinkovite odgovore na vsa ta in mnoga druga vprašanja. Hkrati pa nas uči vrtnariti z naravo in ne proti njej, namesto ovir iskati oporo, v svojem domu ustvarjati mir in harmonijo, namesto negotovosti okrog sebe videti obilje in nove priložnosti, piše v opisu knjige. Permakultura namreč ni le način vrtnarjenja, ampak predvsem način življenja. Gre za prvo knjigo iz zbirke Moj slovenski permakulturni vrt, v njej pa najdete permakulturne osnove. Zmes vsega po malem novincem ponuja okus, kaj permakultura sploh je. Celo vrsto novih pogledov, idej ter nasvetov za vrt in dom pa bodo v njej našli tudi preizkušeni vrtnarji. Nasveti in priporočila temeljijo na dolgoletnih izkušnjah in preverjenih virih. Narave se ne da prelisičiti, lahko pa sprejmemo njeno roko in začnemo »svet reševati« na domačem dvorišču, v svoji kuhinji.

V prvem delu so opisana osnovna načela in naravni principi delovanja permakulture ter najpogostejši miti in zablode pri tovrstnem vrtnarjenju. Tu so navodila, kako zasnovati permakulturni vrt, visoko gredo ali zgolj balkonsko zasaditev. Posebna pozornost je namenjena mladim mamam, ki bi si rade uredile svoj vrt, a morajo v prvi vrsti usklajevati službo in skrb za družino. Permakulturni vrt ponuja veliko izzivov in veselja tudi za otroke, če jih le znamo pritegniti. Permakultura pa podpira tudi urbano vrtnarjenje. V mestu je tako mogoče pridelati med, na balkonih lahko rastejo zelenjava in zelišča, z nekaj znanja in spretnosti pa je celo v strnjenih naseljih in na balkonih stanovanjskih blokov mogoče nemoteče pridelati domač kompost. Pozimi si lahko vitaminsko obilje kalčkov in mikrozelenjave pripravimo kar na okenski polici. Permakultura je tudi eden izmed najboljših načinov, kako priti do zdrave in vitke postave. Knjiga ponuja sedemdnevno zasnovo hujšanja in nakaže pot za dolgoročno ohranjanje želene teže. V zadnjem delu izvemo, kaj pomeni permakultura v načinu bivanja in urejenosti našega doma na osnovi japonske filozofije.

Knjigo naročite na POVEZAVI.

Piše: J.S.