COVID-19: Španija začenja s cepljenjem otrok, starih od 5 do 11 let

0
490
Cepljenje otrok med 5 in 11 let starosti se v Španiji začenja prihodnji teden. (Foto: EPA-EFE/CHEMA MOYA)

Španija bo s 15. decembrom začela s cepljenem otrok, starih od 5 do 11 let. Komisija za javno zdravje je ta torek potrdila cepljenje te starostne skupine.

 

Otroci bodo dobili cepivo Comirnaty 10 µg podjetja Pfizer. To cepivo priporoča Evropska agencija za zdravila. Odmerek za otroke je tretjina odmerka, ki ga dobijo odrasli. Cepljenje bo potekalo v dveh odmerkih. Drugi odmerek bodo otroci dobili osem tednov po prvemu.

Po podatkih Komisije za cepljenje Španskega pediatričnega združenja, odobritev cepljenja otrok temelji na študiju, ki je dokazal, da je imunski odziv zelo visok. Cepivo je bilo učinkovito pri 90,7% ocenjenih.

Nezaželeni učinki cepiva so pri otrocih podobni kot pri odraslih in vključujejo bolečino na mestu injiciranja, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in mrzlico. Ti učinki so običajno blagi in se izboljšajo v nekaj dneh po cepljenju.

Kot je izjavila ministrica Carolina Darias, ki je bila v Bruslju na srečanju evropskih zdravstvenih ministrov, bodo avtonomne skupnosti zadolžene za odločanje o načinu cepljenja, v zdravstvenih centrih ali v šolah. Kastilja in León, Galicija, Madrid, Murcia, Asturija, Katalonija in Andaluzija so nagnjeni k izključitvi cepljenja v šolah.

Akcija cepljenja otrok se bo začela 15. decembra. Španija bo decembra prejela 1,3 milijona cepiv za otroke, januarja pa še 2 milijona. V Španiji je 3,2 otrok v starostni skupini med 5 in 11 leti.

Piše: Jože Jan

Vir: El Mundo, Španija