Covid-19 v Sloveniji: Po dveh mesecih znova spodbudne novice

0
626
(Foto: Freepik)

Po dveh mesecih stalnega naraščanja števila okužb so se epidemiološke razmere v Sloveniji pretekli teden malo umirile. Znižalo se je število okuženih in število učencev v karanteni.

 

Zadnji objavljeni podatki na portalu https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats kažejo, da se je po dveh mesecih stalnega naraščanja v preteklem tednu tedensko povprečje novih primerov znižalo (dnevno povprečje prejšnjega tedna 7.586, 13.149 teden prej).

Izboljšalo se je tudi stanje med zaposlenimi v vzgoji in učenci, saj je padlo število okuženih tako med zaposlenimi (1.116 v petek, 2.212 teden prej) kot med učenci (2.569 v petek, 6.330 teden prej).

Močno je padlo tudi število učencev v karanteni: v petek, 11. februarja je bilo v karanteni 1.042 učencev iz 58 oddelkov, pred enim tednom jih je bilo 10.521 učencev iz 538 oddelkov.

Srečanje ministrov za zdravje držav članic Evropske Unije

Francosko predsedstvo Svetu EU je v Grenoblu organiziralo neformalno srečanje ministric in ministrov za zdravje. Slovensko delegacijo je vodila državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje, ga. Alenka Forte.

Ministri so na srečanju razpravljali o načinih za olajšanje splošnega dostopa do zdravstvenega varstva na podlagi ambicioznega projekta za »evropsko zdravstveno unijo«, s katero bi se EU odzvala in pripravila na morebitne prihodnje nove izbruhe čezmejnih nevarnosti za zdravje. Ministri so se zavezali, da bodo glede na izkušnje preteklih dveh let, ki jih je zaznamovala pandemija Covid-19, okrepili nadaljnje tesno sodelovanje in koordinacijo na področju javnega zdravja, še posebej na področju redkih bolezni in v boju proti raku.

Državna sekretarka Forte je v svojem nastopu poudarila, da se je Slovenija vedno zavzemala za to, da zdravje ostane visoko na političnem dnevnem redu EU, pri čemer je pomembno doseganje sinergij med zdravstveno politiko in drugimi politikami EU. Zato Slovenija pozdravlja zamisel francoskega predsedstva, da bi okrepili »Unijo javnega zdravja«. Zdravstveni sistemi so sicer zapleteni, vendar zdravje je in mora ostati temeljna vrednota.

Glede solidarnosti na področju cepljenja proti Covid-19 je državna sekretarka Alenka Forte izpostavila, da sistem donacij prek mehanizma COVAX deluje razmeroma dobro na ravni EU. Poleg solidarnosti z državami v razvoju v obliki darovanja cepiva je potrebno s strani EU pomagati tudi k stalnemu izboljševanju njihovih zdravstvenih sistemov. Slovenija je med donatoricami pomoči državam v razvoju od začetka pandemije, finančno je prispevala v mehanizem COVAX in zagotovila tudi druge oblike pomoči.

Piše: Jože Jan