3. mednarodna konferenca: Vzgoja za ljubezen do domovine in države

0
1091
(Foto: Montaža Demokracija / STA)

V Starem trgu pri Ložu v OŠ heroja Janeza Hribarja bo 20. novembra letos potekala 3. Mednarodna konferenca Vzgoja za ljubezen do domovine in države z naslovom Odgovorno ohranjajmo slovensko identiteto. 

 

V letošnjem letu obeležujemo 30 let nastanka naše samostojne države Slovenije. V prazničnem letu je prav, da obudimo zavedanje o tem, kaj je skozi stoletja ohranjalo slovenski narod, kako so živeli naši predniki, kaj jim je pomagalo, da so ohranili slovenski jezik, kulturo, tradicijo in se kljub oviram razvijali ter pred 30. leti končno zaživeli v samostojni državi, so zapisali v sporočilu za javnost Društva katoliških pedagogov Slovenije: “Vsi, ki vzgajamo, smo še posebej poklicani, da živimo odgovorno in aktivno državljanstvo ter skrbimo za spoštovanje, ohranjanje in razvoj elementov, ki gradijo identiteto slovenskega naroda.”

K sodelovanju pri konferenci so povabili pedagoške delavce iz ožje domovine Slovenije in iz tujine. Sodelujoči v okviru svojega rednega pouka, obšolskih dejavnosti in v drugih okoljih spodbujajo aktivno in odgovorno državljanstvo ali te vsebine raziskujejo. Na konferenci bodo sodelujoče nagovorili: ravnateljica ga. Sonja Jozelj, predsednica DKPS ga. Marija Žabjek, župan g. Janez Komidar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec ter predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca. V plenarnem delu bo v vabljenih predavanjih nastopili ministrica za Slovence po svetu dr. Helena Jaklitsch, mag. Mojca Škrinjar, dr. Stjepan Šterc, g. Marcos Fink in dr. Aleš Štrancar. V popoldanskem delu konference bo v šestih delovnih skupinah predstavljenih 76 strokovnih prispevkov iz Slovenije in tujine (Italija, Hrvaška, Avstrija, Madžarska, Nemčija, Švedska, Nizozemska, Argentina) v obliki referatov in predavanj, kar bo potekalo tako v živo kot preko spleta.

Temeljni cilji konference so:

  • Spodbujanje učiteljev, da pri svojem predmetu znotraj vzgojno-izobraževalnega procesa spodbujajo razvoj državljanskih kompetenc, kot so politična pismenost, razvoj kritičnega mišljenja ter nekaterih stališč in vrednot.
  • Ozaveščanje učiteljev, da zavzeto spodbujajo učence k aktivnemu državljanstvu in razvijajo pozitivni odnos do svojega naroda, domovine in države.
  • Nakazovanje različnih možnosti medpredmetnega sodelovanja in povezovanja znotraj domovinskih in državljanskih tem.
  • Prepoznavanje domovinskih in državljanskih tem znotraj učnega predmeta, ki ga učitelj poučuje.
  • Predstavitev primerov izvirnih in dobrih praks pri vzgoji za državljanske kompetence tudi pri razrednih urah, na šolskih prireditvah, proslavah, zunajšolskih, interesnih in drugih dejavnostih.
  • Poglobitev znanja in spoznanja o državljanski in domovinski kulturi, osredotočenje na identitetne prvine in vsebine.

Pri organizaciji konference organizatorje vodi več ključnih misli in želja. V Društvu katoliških pedagogov Slovenije namreč želijo slovenskemu prostoru sporočiti in s prispevki udeležencev pokazati, kako slovenstvo ohranjamo doma, kako v zamejstvu, kako slovenstvo živijo naši rojaki po svetu ter kakšne so izkušnje drugih narodov. “Želeli bi, da se dobre izkušnje slišijo, da se drug od drugega učimo ter se med seboj spodbujamo in podpiramo,” so še zapisali pri DKPS v sporočilu za javnost.

Piše: T.P.