(DANES) Dobrodelno kolesarjenje za Ukrajino

0
166
(Foto: Pixabay)

Slovenska karitas v sodelovanju z veleposlaništvom Republike Poljske in veleposlaništvom Ukrajine v Sloveniji, ki v sklopu svetovnega dneva kolesarjenja v nedeljo 26. maja 2024 v Ljubljani, organizirata dobrodelno kolesarjenje #CyclingForUkraine, zbira sredstva za pomoč Ukrajini.

 

Za solidarnost z Ukrajino bodo kolesarili predvsem predstavniki diplomatskega zbora, njihove družine in prijatelji. Pot se začne ob jezeru Koseze ob 10:30 in konča ob Rekreacijskem centru Mostec ob 12:30. Slovenska karitas ob tem dogodku spodbuja tudi vse Slovence odprtega srca k darovanju sredstev za humanitarno pomoč Ukrajini, kjer so stiske ljudi še velike in je osnovna pomoč še vedno potrebna, pomoči od zunaj pa prihaja vse manj. Zbrana sredstva bo namenila lokalni Karitas v Ukrajini za nujno humanitarno pomoč najbolj ranljivim prebivalcem na območjih v bližini frontne linije in notranje razseljenim, katerih število se v zadnjem času zopet povečuje. Slovenska karitas, ki je do sedaj s pomočjo darovalcev in Ministrstva za zunanje in evropske zadeve RS Ukrajini namenila 4,4 milijona evrov pomoči, želi še naprej ostati blizu ljudem v Ukrajini.

Kolesarski dobrodelni dogodek v Ljubljani je organiziran na pobudo veleposlanika Republike Poljske v Sloveniji, nj. eksc. Krzysztofa Olendzkega, ki je ob tem dejal: »Svetovni dan kolesarstva, ki so ga Združeni narodi razglasili na pobudo Poljske, je poseben dan solidarnosti z Zemljo in tistimi, ki so v največji potrebi. Danes ko je ogrožena cela Evropa, še posebej stojimo ob strani našim ukrajinskim sosedom, bratom in sestram, ki so pod stalnim ruskim ognjem, ki prizadene predvsem ukrajinske civiliste. In ti potrebujejo našo pomoč. Ukrajina mora čutiti našo solidarnost. Zato danes kolesarimo zanje: za ukrajinske otroke, za moške in ženske, ki se že skoraj dve leti in pol borijo za svoje dostojanstvo, svobodo in neodvisnost

Slovenska karitas ob dogodku vabi k solidarnosti – darovanju na TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870, BIC banke: LJBASI2X, Koda namena: CHAR. Pomagate lahko tudi preko SMS sporočila UKRAJINA5 ali UKRJINA10 na 1919 in prispevate 5 oz. 10 EUR. Iz srca HVALA!

Trenutne razmere v Ukrajini

Vojna v Ukrajini še vedno povzroča velike humanitarne potrebe, pri čemer posledice spopadov vplivajo na osnovno preživetje in slabši dostop do storitev ter številno porušeno infrastrukturo v zadnjih mesecih, predvsem na vzhodu in jugu Ukrajine, kar je povzročilo, da so mnogi ostali brez elektrike, ogrevanja in vode. Poškodovane so bile tudi šole, bolnišnice in številni družinski domovi, katerih je bilo od začetka vojne porušenih več kot 1,4 milijona. Posledice vojne po vsej Ukrajini občutijo notranje razseljeni prebivalci (3,7 mio), povratniki (4,5 mio) in posamezniki, ki niso nikoli zapustili svojega doma (17,6 mio Ukrajincev potrebuje pomoč). Učinki vojne so še posebej močni v regijah države, ki so najbližje frontni liniji in na rusko-ukrajinski meji.

Nj. eksc. Andrii Taran, veleposlanik Ukrajine v Slovenije je o trenutnih  razmerah v Ukrajini dejal: »Danes je Ukrajina ena velika rana na zemljevidu sveta, kjer se vsakodnevno dogajajo obstreljevanja. To je skoraj popolnoma uničena energetska infrastruktura, ljudje so brez elektrike v mestih in vaseh, zlasti v regijah Harkov in Sumy. To so vsakodnevne izgube ne samo vojakov, ampak tudi civilnega prebivalstva, saj se je v letošnjem letu za 40 % povečalo število ubitih otrok.  To je mati, ki gre zjutraj v službo in ne ve, ali se bo zvečer vrnila k svojim otrokom. To je deklica, ki se boji zapustiti mamo tudi za minuto, ker »če prileti raketa, se boji umreti sama, brez mame”. To so otroci, ki pod vsakodnevnimi raketami še vedno hodijo v šolo v zakloniščih. Ukrajinski ljudje zelo trpijo, ampak bodo vztrajali pod pogojem, da bodo vedeli, da niso sami, da je ves civiliziran svet na njihovih ramenih, da imajo zveste prijatelje in partnerje. Danes, ta trenutek Ukrajinci potrebujejo pomoč in podporo svojih prijateljev bolj kot kdaj koli prej. Vsaka pomoč, vsaka še tako majhna donacija je kanček upanja za vsakega Ukrajinca, je rešeno življenje. Zato so za nas izjemno pomembni takšni dogodki kot je to kolesarjenje, kjer lahko Ukrajini ne le z besedami, ampak tudi z dejanji pokažemo, da ni sama, da se je spominjajo in da jo bodo podprli

Pomoč Karitas v Ukrajini

Caritas-Spes in Caritas Ukrajina sta od začetka vojne v letu 2022 skupaj pomagali 4,3 milijona prizadetim prebivalcem Ukrajine s humanitarno pomočjo. Od začetka leta 2024 pa je njuna pomoč v dosegla 177.793 posameznikov v Ukrajini. Ljudem pomagajo zaposleni in številni prostovoljci v sklopu Karitasovih centrih ter na terenu v posameznih vaseh in mestih na območju celotne Ukrajine s hrano, higienskimi potrebščinami, pri oskrbi z vodo in z več namensko denarno pomočjo. Pomagajo pri namestitvah, pri obnovah številnih poškodovanih domov in drugih objektov in pri ogrevanju v času zimskih mesecev, pri vzpostavitvi socialno-rehabilitacijskih kapacitet. Karitas pomaga tudi pri plačilu zdravstvene oskrbe in s psihosocialno pomočjo otrokom in odraslim.

Slovenska karitas je do sedaj s pomočjo darovalcev in Ministrstva za zunanje in evropske zadeve RS Ukrajini namenila 4,4 milijona evrov pomoči, ki so jo bili ljudje v Ukrajini deležni v obliki hrane, higienskih potrebščin, vode, denarne pomoči, pri obnovi domov, pri vzpostavitvi kapacitet za rehabilitacijo invalidnih otrok in za psihosocialno pomoč otrokom. V letu 2024 je Slovenska karitas podprla projekt Caritas Pidkamin v Lvovski regiji, ki je namenjene psihosocialni pomoči notranje razseljenih otrok. Aktivnosti za otroke potekajo v Karitasovem centru in mobilno po več oddaljenih vaseh.

Slovenska karitas se zahvaljuje vsem za dosedanjo pomoč in tudi solidarnost z Ukrajino v prihodnje, da bodo tamkajšnji prebivalci čutili, da niso sami v tej stiski.