Pred dijaki v sredo spomladanski izpitni rok splošne in poklicne mature

0
164
Matura (Foto: STA)

Kandidati splošne in poklicne mature bodo v sredo začeli opravljati spomladanski izpitni rok, so sporočili iz Državnega izpitnega centra. Kandidate splošne mature v sredo čaka drugi del iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika. Kandidati poklicne mature pa bodo v sredo začeli maturo z izpitom iz materinščine.

 

Dijaki splošne mature bodo v soboto nadaljevali s pisnim izpitom iz angleščine, v soboto, 8. junija, pa jih čaka pisni izpit iz matematike. Takrat bodo pisni izpit iz angleščine in matematike opravljali tudi kandidati poklicne mature, ki so katerega od teh dveh predmetov izbrali kot izbirnega. Ustne izpite bodo na vseh šolah v skladu z maturitetnim koledarjem izvedli med 10. in 21. junijem.

Kandidati splošne mature bodo pisne izpite iz izbirnih predmetov opravljali med 30. majem in 14. junijem. Kandidati poklicne mature pa bodo drugi predmet poklicne mature, to je pisni izpit iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov, opravljali 6. junija. Pisni izpit iz nemščine kot izbirnega predmeta bodo opravljali 10. junija, iz slovenščine kot drugega jezika oziroma italijanščine kot tujega in drugega jezika pa 11. junija.

Kot so sporočili, se je na spomladanski izpitni rok poklicne mature prvič prijavilo 9352 kandidatov iz 142 srednjih šol in drugih izobraževalnih organizacij. To je 1,5 odstotka več prijav kandidatov kot lani. Spomladanski izpitni rok splošne mature bo prvič opravljalo 6438 kandidatov z 80 šol. To je 2,5 odstotka več prijav kandidatov kot lani.

Šole bodo kandidate z uspehom na poklicni maturi seznanile 4. julija. Kandidati bodo lahko v treh dneh po objavi rezultatov pisno zahtevali vpogled. Če bodo menili, da niso bili pravilno točkovani oziroma ocenjeni, bodo lahko najpozneje dan po vpogledu na šoli vložili pisni ugovor.

Kandidati na splošni maturi pa se bodo z uspehom seznanili 11. julija od 7. ure s šifro prek spleta. Poleg tega bodo med 11. in 15. julijem lahko opravili spletni vpogled v izpitno dokumentacijo. V tem času bodo lahko na državno komisijo za splošno maturo vložili morebitni ugovor na oceno oziroma na izračun ocene. Vpogled v ocenjene izpite na splošni maturi in digitalno vlaganje ugovora zoper oceno sicer omogoča novela zakona o maturi, ki je začela veljati 4. maja.

Kandidati, ki opravijo poklicno maturo, lahko študij nadaljujejo na višjih in visokih strokovnih šolah. Če želijo nadaljevati študij na fakulteti, morajo opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Po podatkih Državnega izpitnega centra se je na dodatni maturitetni izpit prijavilo 1773 kandidatov.

C. R., STA