Deset let delovanja izobraževalnega centra Pika

0
209
Ljubljana (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Enota Centra Janeza Levca Ljubljana Izobraževalni center Pika je ob desetletnici delovanja odprl vrata. Strokovnjaki so na brezplačnih predavanjih spregovorili o sodelovalnem poučevanju, preprečevanju nasilja v šolah, spodbujanju socialne spretnosti otrok in specifičnih interesih otrok z avtizmom, so sporočili iz omenjenega centra.

 

Ob deseti obletnici obstoja so tako v centru predstavili osnovne koncepte sodelovalnega poučevanja in spoznali prednosti ter koristi uporabe tega pristopa v razredu. Osredotočili se bodo tudi na preprečevanje nasilja v šolah ter spregovorili o temeljnih socialnih spretnostih, ki otrokom omogočajo uspešno vključevanje v šolsko okolje.

Predstavili so, kako so lahko specifični interesi otrok z avtizmom predstavljajo močno motivacijsko sredstvo v učnem procesu, ter na okrogli mizi razpravljali o ovirah pri uvajanju novosti v vzgojno izobraževalno prakso.

Izobraževalni center Pika je septembra 2013 ustanovila Mestna občina Ljubljana zaradi potreb strokovnih delavcev, ki delajo z otroki s posebnimi potrebami. Izobraževalni center izvaja različne dejavnosti, od programa strokovnega izpopolnjevanja do seminarjev, predavanj in delavnic, ki so namenjeni tako strokovnim delavcem kot staršem. Izvaja tudi program individualnega svetovanja, in sicer osebno, telefonsko in elektronsko.

Osnovna vizija in dolgoročni cilj Izobraževalnega centra Pika je doseči višjo raven kakovosti vzgoje in izobraževanja otrok s posebnimi potrebami ter dvig kakovosti življenja družin otrok s posebnimi potrebami, so zapisali na svoji spletni strani. Poslanstvo centra je izobraževanje in nudenje podpore tako strokovnim delavcem kot družinam ter skrb za enake možnosti, razvoj in vključevanje otrok s posebnimi potrebami v vrtec, šolo in širšo družbo.

C. R., STA