Dolgi Covid pri otrocih: Nasveti zdravnikov za okrevanje

0
691
(Foto: Epa / EFE Giuseppe Lami)
Italijansko združenje za pediatrijo je družinskim pediatrom in staršem dalo nekaj priporočil za spremljanje in obvladovanje morebitnih dolgotrajnih primerov Covida pri otrocih in mladostnikih. 
Med glavnimi priporočili je navedeno, da obiščete vse otroke in mladostnike s sumom ali dokazano diagnozo Covid po 4 tednih od akutne faze okužbe, da preverite morebitne simptome dolgotrajnega Covida. Priporočljivo je tudi, da v vsakem primeru, tudi če teh simptomov ni, načrtujete nadaljnji pregled po 3 mesecih od diagnoze okužbe s SARS-CoV-2, da potrdite, da je vse normalno, ali odpravite nastajajoče težave.
“Pravo širjenje dolgotrajnega Covida med otroki in mladostniki ni določeno, giblje se od 4 do 60 %, odvisno od študij, čeprav zelo heterogeno. V Združenih državah je bilo diagnosticiranih več kot 6 milijonov primerov dolgotrajnega Covida pri otrocih in mladostnikih. (Od 10. oktobra 2021) je 16 % vseh primerov dolgotrajnega Covida, prijavljenih v celotni populaciji,” pravi predsednica SIP Annamaria Staiano.
“Nadaljnje študije so potrebne ne le za opredelitev resnične razširjenosti dolgotrajnega Covida pri otrocih, temveč tudi za boljše razumevanje te bolezni in izboljšanje zdravljenja. Trenutno ni standardiziranih zdravljenj, po rutinskih pregledih se izvajajo terapije, ki temeljijo na simptomu. Medtem se zdi cepljenje bistveno za zaščito otrok in mladostnikov pred možnimi dolgoročnimi posledicami Covid-19,« dodaja predsednik SIP.
O dolgotrajnem Covidu lahko govorimo po treh mesecih od diagnoze okužbe s SARS-CoV-2 ob prisotnosti simptomov, ki trajajo vsaj 2 meseca in jih ni mogoče razložiti z drugo diagnozo. Pomembno je oceniti možno prisotnost simptomov na koncu akutne faze med četrtim in dvanajstim tednom. Kot pri odraslih je tudi pri otrocih eden najpogostejših simptomov, ki jih najdemo v znanstvenih delih, vztrajna utrujenost , o kateri poroča do 87% bolnikov z dolgotrajnim Covidom,” pojasnjuje Susanna Esposito, vodja tehnične tabele za nalezljive bolezni in cepljenja pri italijanskem Društvo za pediatrijo.
“Drugi simptomi, na katere morate biti pozorni, so: glavobol, motnje spanja, težave s koncentracijo, bolečine v trebuhu, mialgija ali artralgija, vztrajne bolečine v prsih, bolečine v želodcu, driska, razbijanje srca in kožne lezije. Zdi se, da so vztrajni nevropsihiatrični simptomi motnje pogostejše pri otrocih in mladostnikih, ki so imeli Covid-19,« dodaja zdravnica.
A.V.