Tavčarjeva povest Cvetje v jeseni odslej tudi kot zvočnica

0
155
(Foto: Arhiv Demokracije)

Ob koncu Tavčarjevega leta je ZKP RTV Slovenija v sodelovanju z Radiem Slovenija – programom Ars izdala zvočno knjigo povesti Cvetje v jeseni. Delo o ljubezni med ljubljanskim odvetnikom Janezom in nedolžnim kmečkim dekličem Meto v režiji Klemna Markovčiča interpretira igralec Željko Hrs.

 

“Vojni moriji ob ljubezenski zgodbi je postavil nasproti še podeželsko idilo. Tako kot že skoraj štiri desetletja prej v črticah v zbirki Med gorami je tudi tokrat izrazil nasprotje med pokvarjenim meščanskim in zdravim kmečkim življenjem, domača zemlja je nujna tudi za bujno razraščanje narodovih korenin. Misel o ljubezni, ki naj bi nam bila v pogubo, je v drugačnem okolju izpostavil že v knjigi V Zali. Pisateljeva sporočila so torej stalnica, a Cvetje v jeseni je le eno,” je ob izdaji zvočnice zapisal urednik literarnih oddaj Radio Slovenija Vlado Motnikar, so danes sporočili iz ZKP RTV Slovenija.

Povest Cvetje v jeseni je Tavčar napisal sredi prve svetovne vojne. Zvočnico so izdali ob stoletnici smrti pisatelja Ivana Tavčarja in 60-letnici programa Ars.

V režiji Matjaža Klopčiča je bil leta 1973 posnet tudi istoimenski film, ki ga poleg Milene Zupančič in Poldeta Bibiča v glavnih vlogah bogati tudi legendarna filmska glasba, ki jo je napisal skladatelj Urban Koder. Film Cvetje v jeseni je prvi celovečerec, kjer je kot koproducent sodelovala RTV Ljubljana. RTV Slovenija je leta 2012 prav s tem filmom začela proces digitalizacije in restavracije svojega bogatega video in avdio arhiva.

Poleg Cvetja v jeseni je Tavčar znan še po delih, kot so Visoška kronika, Gospa Judit in Križ na gori. Visoško kroniko je objavil štiri leta pred smrtjo. Umrl je v Ljubljani 19. februarja 1923. Ob okrogli obletnici njegove smrti je vlada letošnje leto razglasila za Tavčarjevo leto.

Pisatelj, odvetnik in politik Ivan Tavčar se je rodil 28. avgusta 1851 v Poljanah nad Škofjo Loko in velja za enega najpomembnejših literarnih ustvarjalcev realizma na Slovenskem in politikov tedanje liberalne stranke.

C. R., STA