Predsednici Slovenije in Madžarske odprli nove prostore dvojezične šole v Lendavi

0
164
Lendava, Dvojezična srednja šola Lendava. (Foto: STA)

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes skupaj z madžarsko kolegico Katalin Novak na obisku v Prekmurju. Začeli sta ga v Lendavi, kjer sta namenu slovesno predali novozgrajene prostore Dvojezične srednje šole Lendava. Srečali sta se tudi z županom Janezom Magyarjem in opravili pogovor za zaprtimi vrati.

 

Teme današnjega pogovora so bile dvostransko sodelovanje med državama, slovenska manjšina na Madžarskem ter madžarska v Sloveniji in pomen dvojezičnosti.

Ob slovesnosti v prenovljeni Dvojezični srednji šoli Lendava je Pirc Musar dejala, da je prisotnost dveh predsednic na dogodku dokaz prijateljstva in zaveze sosednjih držav k spodbujanju prijateljstva, sobivanja, učenja in spoštovanja raznolikosti. Veseli jo, ker sta obe državi pomagali, da se je šola še razširila.

Vrednost novozgrajenega dela šole je 666.000 evrov. Od tega je Madžarska prispevala 136.000 evrov, ostalo pa Slovenija. Gradbena dela so začeli konec leta 2022 in jih zaključili junija letos. Septembra so že začeli uporabljati 250 kvadratnih metrov novih prostorov. Šola je z njimi bogatejša za novo učilnico za pedagoško vzgojo, frizersko učilnico s 14 učnimi mesti ter kabinet in čajno kuhinjo, je povedala ravnateljica šole Silvija Hajdinjak Prendl.

“Prizadevanja ravnateljice, podpora šoli s strani obeh držav, podpora lokalne skupnosti ter Pomurske madžarske narodne skupnosti, ki so sodelovali pri projektu širitve šole, kaže na zavedanje vseh, da je za prihodnost regije prvenstveno treba spodbujati izobraževanje mladih regije,” je v nagovoru dejala Pirc Musar.

Obe predsednici se obenem strinjata, da je treba člane vseh narodnih skupnosti podpirati ter da je dvojezičnost velika prednost, pa je dodala madžarska predsednica Novak.

“Nekdo zato, če se mu prepreči uporabo madžarskega maternega jezika, ne bo dober slovenski državljan. Prav tako ne bo nekdo dober madžarski državljan, če mu kot porabskemu Slovencu na Madžarskem preprečimo uporabo slovenščine. Vse države ne razumejo pomembnosti bogastva narodnih manjšin, a s slovensko predsednico se zavedava, da član narodne skupnosti ni sovražnik, ampak zaveznik,” je dejala.

Iz Lendave sta predsednici odšli v Radmožance, kjer si bosta ogledali Hišo priložnosti, sledil pa bo obisk v Dobrovniku. V tamkajšnjem kulturnem domu imata na programu srečanje s predstavniki lokalne skupnosti, gospodarstveniki in prebivalci. Zbrane bosta nagovorila tudi župan Občine Dobrovnik Marjan Kardinar in predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Dušan Orban.

Madžarska predsednica je bila na prvem uradnem obisku v Sloveniji julija lani, ko jo je gostil tedanji predsednik republike Borut Pahor. Pirc Musar, ki je položaj prevzela decembra lani, pa je Madžarsko obiskala aprila kot drugo sosednjo državo.

C. R., STA