Dolina pri Trstu: Zvonovi tisočletne prafarne cerkve Sv. Urha v Dolini pri Trstu še vedno molčijo

0
801
Dolina pri Trstu s farno cerkvijo sv. Urha (Foto: arhiv ŽU Dolina)

Tisočletna slovenska kontinuitete v Dolini Pri Trstu se je znašla pod največjim udarom doslej. Kljub odredbi tržaškega sodišča, da je treba dolinske zvonove odpečatiti, se od 12. januarja 2022 dolinski zvonovi niso več oglasili. Tako zvonovi tisočletne prafarne cerkve sv. Urha v Dolini pri Trstu po štirih tednih še vedno molčijo, je sporočil župnijski upravitelj Klemen Zalar v sporočilu za javnost z dne 6. februarja 2022. Odredba, ki določa odpečatenje zvonov, namreč ne dovoljuje običajnega zvonjenja.  

 

 

Minulo soboto je v cerkvi sv. Urha v Dolini pri Trstu potekal protestni koncert v podporo dolinskim zvonovom, ki še vedno ne smejo zvoniti kot običajno. Župnik Klemen Zalar je v svojem nagovoru poudaril, da si verniki in dolinčani želijo čimprejšnje rešitve, ki bi Dolini povrnila ugled in običajno zvonjenje. Prebivalci Doline in tudi pokojni si ne zaslužijo, da jih domači zvonovi ne pozdravljajo z njihovim razpoznavnim bronastim glasom, ki je del kulturne dediščine tega kraja, je še dejal Zalar.

Kot je zapisano v sporočilu za javnost, je iz sodne odredbe razbrati, da je odslej dovoljeno zvoniti Zdravo Marijo ob 8.00 uri, 12.00 uri, 20.00 uri ter pred sv. mašo in to vsakič in izključno le eno minuto, bitje ure pa je omejeno samo na polne ure od 7.00 do 21.00.

Omejitve, ki jih določa sodna odredba, da zvonovi zvonijo samo za minuto, je po besedah inženirja gospoda Klopčiča (podjetje KRN d.o.o.), ki zvonove upravlja od leta 2004 nemogoče spoštovati, ker tak ukrep ne upošteva inercije zvonov. Če bi se to upoštevalo bi pomenilo da bi se zvonovi oglasili le 10 sekund, kajti je treba všteti 20 sekund od aktivacije sistema, da zvonovi začnejo nihati ter 30 sekund da se ti umirijo. V zvoniku so nameščeni trije veliki zvonovi.

Glede vsiljenega jutranjega zvonjenja ob osmih pa je župnik  Klemen Zalar dejal: “Menim, da je tudi osma ura zjutraj že čas za jutranjo mašo in ne za jutranje zvonjenje”. S tem soglaša tudi dolinski župan Klun, ki se ne strinja, da bi jutranje zvonjenje bilo prenešeno na osmo uro zjutraj.

Nadalje je župnijski upravitelj Klemen Zalar glede časa zvonjenja pojasnil, da je od tehnološke posodobitve zvonika, ki sega v leto 2004, čas zvonjenja zelo točen in omejen ter ni nikoli presegal dnevnih 9. minut zvonjenja in bitja ure med delavniki in dnevnih štirinajstih minut bitja ure in zvonjenja ob sobotah in nedeljah. Škofovska konferenca pa dovoljuje dnevnih 15 minut zvonjenja. Velika večina namreč soglaša z zvonjenjem od 7. do 21. ure tako kot v prav vseh ostalih župnijah Dežele Furlanije Julijske krajine.

 

SKRAJNO NEPIETETNO: Pokojniki ostajajo brez zvonjenja ob smrti in pri pogrebih

Od 12. januarja dalje se je v Dolini potekalo kar nekaj “tihih” pogrebov, saj prej zaradi zaplembe zvonov in sedaj zaradi zgoraj omenjenih razlogov, zvonov ni mogoče uporabljati, še piše v sporočilu za javnost.  Prepovedano je namreč mrliško zvonjenje za naznanitev smrti ženske, moškega ali otroka, ki se običajno oglasi ob 12. uri in 5 minut, in tudi žalna melodija, ki pokojne in njihove sorodnike spremlja med žalnim sprevodom do pokopališča. Dolinski župnik Klemen Zalar si tako nepietetno ravnanje in dolčbo razlaga kot veliko žalitev do pokojnika in do pokojnikovih sorodnikov, ki se v sodobni zgodovini naše cerkve še nikoli ni zgodilo.

Kako bo ob vaškem prazniku – Majenci? – Slovenski običaj pritrkavanja je sedaj z odredbo ukinjen!

  • Dolini se v mesecu Maju odvija vaški praznik Majenca med katerim domačini postavijo mogočen mlaj. Ko je mlaj postavljen se po običaju iz zvonika oglasi slovesno pritrkavanje, ki domačine obvešča, da je mlaj postavljen. “Na podlagi te odredbe je tudi ta slovenski običaj pritrkavanja ukinjen in mi ni še jasno, če se domačini tega zavedajo” je pojasnil župnik Zalar.

Župan občine Dolina in župnik sta za dialog in soglasje

Prejšnji teden sta župan dolinske občine Sandy Klun in dolinski župnik Klemen Zalar na sestanku soglašala, da je treba najti skupen dogovor glede zvonjenja, ki naj ga predlagajo sami vaščani Doline v skladu s tradicijo, kulturo, običaji in željami tega kraja. Podpisnike kazenske ovadbe in podpisnike peticije sta župan Klun in župnik Zalar v duhu sprave in sodelovanja povabila, naj storijo korak naprej s preklicem nepotrebne ovadbe. Ravno podpisi peticije, ki so jo organizirali nekateri vaščani, so namreč privedli do tega, da je  sodna oblast tako drastično posegla v dolinske zvonove.

Nekateri podpisniki peticije proti zvonjenju so pokojni ali živijo celo v Sloveniji!

Kot je še zapisano v sporočilu za javnost, je župnik Klemen Zalar podpise tudi sam pregledal, ker so mu jih pobudniki peticije prinesli in pustili kopijo. “Če je bila to peticija vasi Dolina, bi pričakoval, da je besedilo dvojezično in ne samo v italijanščini. Ugotavljam, da je med podpisniki najmanj 14 župljanov, ki so že pokojni in za katere so me sorodniki izrecno prosili za zvonjenje ob smrti in pri pogrebu, rekoč da je bila to njihova želja. Nadalje ugotavljam, da mnogi izmed podpisnikov ne stanujejo v Dolini, temveč v drugih vaseh naše občine, in v drugih občinah naše dežele, in celo v Sloveniji, zato mislim, da jih naši zvonovi težko motijo.” Župnijski upravitelj Klemen Zalar se ov tem sprašuje, ali je sodna oblast sploh preverila verodostojnost 173 podpisov te peticije? Med podpisniki so namreč tudi osebe, ki so povedale, da so jih zavedli in so celo pripravljene vložiti kazensko ovadbo zaradi zlorabe podpisa, ker si nikoli niso želele, da bi bili zvonovi zapečateni.

“Torej legitimnost odločitve tožilca izhaja iz zahteve dveh vaščanov? Ampak kje je potem volja ljudi, torej vseh ostalih 1100 vaščanov Doline? Na podlagi česa je tožilec presodil, da na podlagi zahteve par vaščanov vas Dolina želi, da se zvonovi zapečatijo in da ne zvonijo več kot po drugih cerkvah?” se še sprašuje župnijski upravitelj Zalar.

Da bi se ugodilo zahtevam nekaterih podpisnikov…

….pa župnijski upravitelj Klemen Zalar ni bil križem rok, pač pa je sestankih s pobudniki peticije najprej ukinil nočno bitje ure (v ostalih vaseh dolinske in miljske občine ura bije tudi ponoči!!!) in naročil podjetju “KRN d.o.o. Sistemi in avtomatizacije”, naj dnevno bitje ure nastavi od 7. do 21. ure, udarce pa naj zniža na najnižjo možno stopnjo bitja. Odredil je tudi skrajšanje dnevnega zvonjenja vsakič, ko se oglašajo zvonovi. Kot zadnje pa je župnik spremenil jutranje zvonjene s šestih zjutraj na sedmo uro zjutraj. Vse to je bilo storjeno leta 2020, za to je župnija dobila tudi pisno potrdilo podjetja.

Kakšna bo prihodnost zvonov v župniji Dolina pri Trstu?

»Kadar sodne oblasti posežejo v tradicije, kulturo in običaje krajev in naroda, je čas, da se resno zamislimo o naši prihodnosti. Danes so na udaru zvonovi, že jutri bo to lahko naš jezik, naše organizacije, naše prireditve. Dolina ima tisočletno tradicijo sožitja in prijateljstva Slovencev in Italijanov in tako naj ostane tudi v prihodnje. Vse vaščane pozivam k dogovoru, da sami odločimo o tem, kako in kdaj bodo zvonili naši ponosni zvonovi.« je sporočilo za javnost z dne 6. februarja 2022 zaključil dolinski župnijski upravitelj Klemen Zalar.

L.K.