Temelje političnemu programu Zedinjene Slovenije je postavil duhovnik Matija Majar – Ziljski

0
856
Matija Majar - Ziljski je postavil temelje političnemu programu Zedinjene Slovenije. Naslikal: Saša Šantel/Wikipedia

Piše: Miran Černec, L. B.

Na današnji dan, 7. februarja, leta 1809 se je v Goričah v Ziljski dolini rodil Matija Majar, slovenski duhovnik, narodni buditelj, etnolog, panslavist in avtor znamenitega teksta »Kaj Slovenci terjamo?«, ki je postavil temelje političnemu programu Zedinjene Slovenije.

 

 

Rodil se je na skrajnem severozahodnem koncu slovenskega etničnega ozemlja v družini revnega, a razgledanega krojača, ki je sina že pri rosnih letih naučil brati v nemščini in slovenščini.

Po ljudski šoli pri Sv. Štefanu v Ziljski dolini je z 12 leti odšel na normalko v Celovec, kjer bi moral zaradi pomanjkanja sredstev šolanje skoraj opustiti, a mu je takrat finančno priskočil na pomoč tamkajšnji kanonik Biceling.

Ob njegovi podpori se je mladi Majar tudi sam zavezal, da bo postal duhovnik, in po končani gimnaziji v Celovcu ter liceju v Gradcu nadaljeval šolanje na celovškem semenišču; tam so imeli velik vpliv na razvoj njegovega rodoljubnega svetovnega nazora tečaji slovenščine in literarni krožki, ki jih je za mlade bogoslovce organiziral Anton Martin Slomšek.

Kot duhovnik je nato deloval po različnih krajih Koroške, od Rožeka do Žabnic, in se navsezadnje ustalil kot stolni kaplan v Celovcu.

Nadaljevanja preberite na POVEZAVI.