V Bohinju se je začela investicija v nov vrtec v vrednosti sedem milijonov evrov

0
628
Bohinjska Bistrica, Osnovna šola dr. Janeza Mencingerja. Slovesnost ob položitvi temeljnega kamna za nov vrtec. (Foto: Tinkara Zupan / STA)

V Bohinjski Bistrici so včeraj položili temeljni kamen za nov vrtec. Skoraj sedem milijonov evrov vreden projekt je en največjih v zgodovin Občine Bohinj. Prizadevanja za nov vrtec so stara že več kot desetletje, na občini pa upajo, da bodo tudi z ustrezno infrastrukturo prispevali k dvigu natalitete.

Gradnja novega vrtca je ob osnovni šoli v Bohinjski Bistrici stekla že v oktobru, pred včerajšnjo uradno položitvijo temeljnega kamna. Izbrani izvajalec del je podjetje Dema plus, novi vrtec, zasnovan za 11 oddelkov, z lastno kuhinjo in spremljajočimi prostori, pa bo predvidoma nared do konca septembra prihodnje leto.
V Bohinju je trenutno 10 vrtčevskih oddelkov, v katerih je skoraj 200 otrok, problem pa je, da so obstoječi prostori oddelkov manjši od normativov. Zaradi zagotavljanja prostora za vrtec primanjkuje tudi prostora za šolo, je povedala ravnateljica Osnovne šole Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica Mojca Rozman, ki je prepričana, da bodo pogoji dela s pridobitvijo novega vrtca neprimerno boljši.
Novi vrtec bo sestavljen iz treh stavb. V prvi bodo servisni del in igralnice za otroke drugega starostnega obdobja. Druga stavba bo pritlična in namenjena prvemu starostnemu obdobju, v tretji pa bo telovadnica. “Vse bodo med seboj povezane z gankom, tako da bo vpeta tudi ta tradicionalna nota bohinjskega stavbarstva,” je povedala Rozmanova. Za izbor končne arhitekturne rešitve preko javnega natečaja je občina sodelovala z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije.
Vrednost celotnega projekta je okoli 6,8 milijona evrov, pri čemer bo večino finančnega bremena nosila sama občina. Ta se je za projekt morala tudi zadolžiti. “Drugače ni šlo. Vendar pa je občina še vedno v vzdržnem finančnem stanju in ni zadolžena do vratu, temveč ima še vedno nekaj rezerve, zato ni bojazni za prihodnje projekte,” je zagotovil bohinjski župan Jože Sodja.
Občina za vrtec računa tudi na 700.000 evrov z razpisa Ekosklada za gradnjo skoraj ničenergijskih stavb. Poleg tega je pridobila skoraj 1,2 milijona evrov sredstev z razpisa ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.
Vlada je letos v celotni državi za gradnjo novih vrtcev in šol ali rekonstrukcijo obstoječih namenila več kot 140 milijonov evrov, je ob današnjem slavnostnem dogodku v Bohinju povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. “Vzgojno izobraževalni proces in prostori vrtcev ter šol predstavljajo srce in dušo vsakega kraja, regije in na koncu tudi države,” je poudarila ministrica.
Izpostavila je pomen vlaganja v vrtce in šole z razvojnega vidika. Izjemno pomembno pa se ji zdi tudi zagotavljanje pogojev, da se vzgojno-izobraževalni procesi lahko odvijajo tudi v delih države, ki imajo sicer trenutno težave z nataliteto. “Prav na takšen način spodbujamo, da se v takšne kraje znova vrača življenje,” je prepričana.
Župan je pojasnil, da imajo v Bohinju res negativen naravni prirast, upa pa, da bodo z različnimi ukrepi lokalne skupnosti in države, kot so denarni prispevki za novorojenčke ali brezplačni vrtci, mlade spodbudili, da se bodo lažje odločali za otroke. K temu lahko po županovem mnenju prispeva tudi urejena vrtčevska infrastruktura.
Piše: J.S., STA