Slovenska vojska bo v Celju pripravila promocijsko prireditev

0
435
(Foto: Lili Pušnik / STA)

Slovenska vojska (SV) bo med 9. in 11. novembrom v sodelovanju z obrambnim ministrstvom na celjskem sejmišču pripravila letošnjo že drugo promocijsko prireditev V službi domovine. Tokratna prireditev, na kateri bo predstavljenih več kot 50 različnih vojaških poklicev, bo namenjena predvsem dijakom srednjih šol, je povedal brigadir Boštjan Baš.

Baš je na novinarski konferenci dejal tudi, da je moto predstavitve SV Enotni-sodobni in profesionalni ter kredibilni, ki ga bodo pripadniki SV prezentirali skozi predstavitve vojaških poklicev in možnost vključevanja v SV.

Na vprašanje, kakšen je interes za vojaški poklic in koliko ljudi jim manjka, je odgovoril, da se v zadnjem letu interes povečuje, takoj pa bi lahko zaposlili več kot 1000 ljudi.

Podpolkovnik Andrej Krivec je povedal, da bo prireditev potekala pred in v sami sejemski dvorani L na celjskem sejmišču. Predstavljena bo oprema in vozila, ki jih pripadniki različnih rodov in služb upravljajo pri usposabljanju ter delu na terenu, skozi statične predstavitve in dinamiko z enotami na tleh in v zraku.

Po Krivčevih besedah se bodo vsakodnevno vrstili tudi nastopi Garde Slovenske vojske, predstavili se bodo tudi nekateri športniki športne enote vojske. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v vojaških veščinah na trenažerjih in simulatorjih vojaške oborožitve ter se popeljali z vojaškimi vozili Svarun in Valuk.

Vodja uprave za obrambo Celja Robert Zadek je pojasnil, da SV letno pripravi kar nekaj taborov z namenom pridobivanja vojaškega kadra. Poudaril je, da bodoči vojaki lahko pridobijo tudi štipendije, ki so med najvišjimi v državi, za prostovoljno služenje vojaškega roka SV ponuja plačilo in brezplačno opravljanje vozniškega izpita B kategorije.

J.S., STA