Celje bo aprila gostilo Mladinski pevski festival

0
144
Celje, Narodni dom. Novinarska konferenca pred pričetkom Mladinskega pevskega festivala. (Foto: STA)

Celje bo med 3. in 6. aprilom gostilo 35. Mladinski pevski festival. Kot je na novinarski konferenci včeraj povedala producentka za zborovsko glasbo na JSKD Mihela Jagodic, se bo na uvodnem koncertu predstavilo pet zborov, v revijalnem delu festivala bo nastopilo šest zborov, na državnem tekmovanju pa jih bo tekmovalo 13.

 

Festival bo potekal štiri dni, od tega je samo en dan tekmovalni. V tekmovalnem delu se bodo zbori predstavili s po eno pesmijo slovenskega avtorja, je pojasnila Mihela Jagodic iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Na državnem tekmovanju mladinskih zborov se bodo na koncertu v veliki dvorani Narodnega doma pomerili mladinski zbori iz glasbenih šol Rogaška Slatina, Fran Korun Koželjski Velenje, osnovnih šol narodnega heroja Maksa Pečarja Ljubljana Črnuče, Šempeter v Savinjski dolini, Tržišče, Križevci, Aljojzija Šuštarja Ljubljana, Primoža Trubarja Laško in Dramlje, gimnazij Kranj, Škofja Loka, Celje – Center in vokalna skupina Emil Komel iz italijanske Gorice.

Nastope tekmovalnih zborov bo ocenila petčlanska žirija, ki bo podelila zlato priznanje z odliko nad 90 točk, srebrno in bronasto priznanje ter posebna priznanja. Tekmovanje se zaključilo s koncertom nagrajencev in razglasitvijo rezultatov na Glavnem trgu v Celju.

Umetniški vodja festivala Nenad Firšt je predstavil program letošnjega srečanja mladinskih pevskih zborov in poudaril, da je letošnji festival odraz dobrega sodelovanja celjske občine in Zavoda Celeia Celje z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti.

“Posebej se veselimo nastopa MPZ Trnovci iz Ljubljane, ki so zmagali na prvem Mladinskem pevskem festivalu, to bo zagotovo nekaj posebnega,” je dejal Firšt ter dodal, da s festivalom in spremljevalnimi dogajanji ponovni oživljajo različne kotičke Celja.

Direktor celjske občinske uprave Gregor Deleja je spomnil, da se Celje že od leta 1946, ko je prvič potekal Mladinski pevski festival, uvršča “na zemljevid pevskih prestolnic Slovenije, Evrope in sveta”. Leto 2024 bo za celjski festival z najdaljšo tradicijo prelomno, saj se pod njegovo okrilje seli tudi bienalno državno tekmovanje mladinskih pevskih zborov, ki bo odslej nastajalo v sodelovanju med Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Zavodom Celeia Celje in celjsko občino.

“V skoraj 80-letni zgodovini se je organizatorjem vselej uspelo prilagoditi duhu časa in udejanjati poslanstvo, ki ga je Jurče Vreže s sodelavci zastavil takoj po koncu II. svetovne vojne. Gre za dogodek, ki je v knežjem mestu nepogrešljiv,” meni Deleja. Po njegovih besedah se je Mladinski pevski festival vedno temeljil na petju mladih, otrok, mladostnikov, ampak z željo povezovati generacije in tej ideji sledi že skoraj 80 let. Postregel je tudi s podatkom, da v Celju danes prepeva 35 pevskih sestavov z več kot 1100 pevcev vseh generacij.

Konec tedna bo v Celju tudi 15. mednarodno tekmovanje mladih pesnih ustvarjalcev Opus 1. Kot je povedal pomočnik direktorja JSKD Tomaž Simetinger, bo prva tema tekmovanja naslovljena Biti žival, kar pomeni razmišljati o vlogi živali in človeka na tem planetu, kot tudi razmišljati o prihodnosti našega okolja. Druga tema Karkoli je odprta in pušča mladim, da sami preizkušajo svojo izraznost skozi ples. Tematika omogoča povsem svobodno obliko iskanja plesne ekspresije. Najboljše plesne miniature bodo prejele denarne nagrade, možnost nadaljnjega izobraževanja na seminarjih omenjenega sklada in izbor za udeležbo na 19. Front@ festivalu v Murski Soboti.

C. R., STA