Na Evropski matematični olimpijadi za dekleta v Portorožu se je pomerilo več kot 200 mladih matematičark z vsega sveta

0
320
(Foto: Pixabay)

Z otvoritveno slovesnostjo se je v petek v Portorožu začela Evropska matematična olimpijada za dekleta (EGMO 2023), na kateri je tekmovalo 214 najboljših mladih matematičark iz 54 držav. Slovenijo zastopa osem deklet. 

Na olimpijado, ki jo organizira Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA), je iz vsake države prišla ekipa štirih posebej nadarjenih srednješolk. Ker je letošnja gostiteljica tekmovanja Slovenija, jo bosta izjemoma zastopali dve ekipi, torej osem tekmovalk. Slovenske tekmovalke med drugim prihajajo iz Ljubljane, Škofje Loke, Mislinje, Velenja in Slovenske Bistrice. To so Kaja Rajter, Katarina Grilj, Nives Gošnjak, Patricia Király, Ekaterina Chizhova, Zara Barbarić, Neca Camlek in Ema Hojan.

Dva tekmovalna dneva so udeleženke po štiri ure in pol reševale tri naloge. “Tekmovanje mladim dekletom prinaša predvsem nove izzive, da se preizkusijo, koliko zmorejo. Predvsem pa jim prinaša nova prijateljstva in omogoča, da se tudi same najdejo v družbi enako mislečih,” je dejala vodja organizacijskega odbora Lucijana Kračun Berc.

Z njo se strinja tudi slovenska tekmovalka Kaja Rajter, ki ji EGMO poleg potrdila za dobro delo v matematiki predstavlja tudi druženje, spoznavanje novih ljudi in ustvarjanje spominov. Po njenih besedah so s kolegicami iz ekipe na tekmovanje dobro pripravljene. Spremlja pa jih tudi njihova maskota, plišasta koza, ki z dekleti potuje po vseh mednarodnih tekmovanjih.

V sklopu dogajanja na olimpijadi so si  dekleta ogledala Ljubljano in Postojnsko jamo. Olimpijada se bo s slovesno podelitvijo medalj zaključila v torek.

Pri pripravi olimpijade poleg DMFA sodelujejo tudi Univerza na Primorskem, Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru. Dogodek podpira ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

C.R., STA