Nagrajenka Prešernovega sklada: Ob pravljicah in pesmicah Anje Štefan rastejo generacije otrok

0
956
Anja Štefan (Foto: Tamino Petelinšek / STA)

Pesnica in pisateljica Anja Štefan je včeraj zvečer za literarno ustvarjalnost v zadnjih treh letih, posebej za zbirko pravljic Tristo zajcev, za pesniško zbirko Imam zelene čeveljčke in avtorsko pravljico Zajčkova hišica februarja prejela nagrado Prešernovega sklada.

 

Pesnica, pisateljica in pripovedovalka Anja Štefan je v slovenskem literarnem prostoru prisotna več kot petindvajset let. Njene priredbe ljudskih pravljic in avtorska dela so že vstopila v kanonizirano zakladnico slovenskih besedil, ki presegajo okvir literature za otroke. O tem, da imajo trajno vrednost, pričajo številni ponatisi in prevodi, ter dejstvo, da ob njenih pravljicah in pesmicah rastejo številne generacije slovenskih otrok.

Slovstvena folklora je najstarejša in najbolj prvinska oblika govorjenega jezika ter steber narodove kulturne dediščine. Kakovosten prenos iz pristnega zapisa zmore le nekdo, ki pozna zakonitosti ustnega in pisnega izročila. Anja Štefan s pretanjenim čutom nadaljuje in nadgrajuje delo starejših folkloristov. Z zbirko Tristo zajcev se je poklonila stoti obletnici rojstva Milka Matičetovega, v njej je po njegovih zvočnih in rokopisnih zapisih s terena priredila 44 slovenskih pravljic, ki bi bile sicer izgubljene oziroma dostopne le ozkemu krogu poznavalcev. Anja Štefan je iz ohranjenih zapisov zgradila jezikovne umetnine, ki še vedno vsebujejo prvine ljudskosti, piše v utemeljitvi nagrade.

V pesniški zbirki Imam zelene čeveljčke, ki jo je ustvarila z ilustratorko Jelko Reichman, v popolnem pesniškem ritmu in melodiji nagovarja mlade in odrasle bralce, da lahko prek izčiščenih podob in mojstrsko izbrušenih verzov opazujemo različne odtenke sveta.

Pravljico Zajčkova hišica je po motivu, ki ga je že uporabila za zbirko Svet je kakor ringaraja (2015) in za lutkovno uprizoritev (2018) napisala na novo. Besedilo je bilo v letu 2021 nominirano za Levstikovo nagrado.  Napisano je s premišljenim občutkom za ritem in je gotovo spet eno tistih, ki nas bo preživelo. S svojim delom na področju pripovednega izročila in sodobne mladinske književnosti je Anja Štefan pomembno obogatila slovenski kulturni prostor, še preberemo v utemeljitvi.

C.R.