Up sreče v prsih hrani: Vsem voščimo prijeten Prešernov dan!

0
505
Letošnji Prešernovi nagrajenci ( Foto: Twitter gov,si)

Včeraj zvečer je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala podelitev Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada ter proslava ob največjem prazniku slovenske kulture, ki ji je sedanja vlada namenila največ denarja doslej. Malo pred začetkom proslave se je v Mali galeriji Cankarjevega doma z letošnjimi in lanskimi nagrajenci Prešernovih nagrad ter nagrad Prešernovega sklada srečal predsednik vlade Janez Janša, zbrane pa sta pozdravila minister za kulturo, dr. Vasko Simoniti in predsednik UO Prešernovega sklada, dr. Jožef Muhovič.

 

Prešernovo nagrado za življenjsko delo v letu 2022 sta prejela klasični filolog in prevajalec dr. Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent dr. Mirko Cuderman. Nagrado Prešernovega sklada leta 2022 pa so prejeli pesnica in pisateljica Anja Štefan za literarno ustvarjalnost v zadnjih treh letih, dramska igralka Jette Ostan Vejrup za več premiernih vlog v zadnjih treh letih, skladatelj Damijan Močnik za ustvarjalni opus vokalne ter vokalno-instrumentalne glasbe v zadnjih treh letih, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt za vlogo Amelie v Verdijevem Simonu Boccanegri in vlogo Marguerite v Gounodovem Faustu, slikar Dušan Kirbiš za razstavo O izvoru podob v Galeriji mesta Ptuj, režiserka ter avtorica animiranih filmov Špela Čadež za režijo animiranega filma Steakhouse.

Letošnja proslava je potekala pod naslovom Up sreče v prsih hrani sicer Prešernovim verzom iz Krsta pri Savici, ki je bil osrednja točka kulturnega programa prireditve. Priredba in režija je delo Katje Pegan, predstava pa je nastajala v času lanskoletnega zaprtja zaradi epidemije koronavirusa in je produkcija Gledališča Koper. Osrednja lika Črtomirja in Bogomilo sta odigrala mlada igralca Mak Tepšić in Lea Cok, Zdravljico sta interpretirala igralski par Patrizia Jurinčič Finžgar in Vladimir Jurc, prejemniki nagrad Prešernovega sklada ter Prešernova nagrajenca za leto 2022 pa so bili predstavljeni s filmskim zapisom avtorjev Deana Grgurice in Mateja Sukiča.

Vsem bralcem voščimo prijeten Prešernov dan!

L.K.