Podeljenih je bilo 24 Lekovih štipendij za mlade

0
146
(Foto: STA)

V ljubljanskem Cankarjevem domu je včeraj potekal dogodek Znanstvena odličnost na stičišču generacij, na katerem je farmacevtska družba Lek podelila 24 Lekovih štipendij, ki bodo mladim v pomoč pri oblikovanju karierne poti. Na dogodku je predavanje z naslovom Kaj je življenje? imel tudi Nobelov nagrajenec, genetik in celični biolog Paul Nurse.

 

Kot je dejal predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo, želijo z Lekovimi štipendijami spodbujati odličnost in negovati generacije strokovnjakov, ki bodo sooblikovali prihodnost zdravstva. Mlade študente, dijake in raziskovalce želijo pritegniti v programe, ki jih v farmacevtski družbi potrebujejo za nadaljnji razvoj in širjenje poslovanja.

“V prihodnjih letih bomo namreč veliko vlagali v širitev naših razvojnih in proizvodnih kapacitet, zato smo v ta namen letos podelili 24 štipendij, tako študentom kot tudi dijakom srednjih šol, v približni letni vrednosti 100.000 evrov,” je pojasnil.

Kot je povedal, želijo z dogodki kot je bil današnji, graditi na sodelovanju med podjetji, znanstvenoraziskovalno sfero in akademskimi institucijami. “Zavedamo se, da je sodelovanje ključ do uspeha. Obisk Nobelovega nagrajenca Nursa, ki je po eni strani vrhunski znanstvenik, po drugi strani pa v svoji karieri spodbuja tudi razvoj talentov, je odlična referenca in priložnost, da počastimo to dobro sodelovanje in spodbujamo mlade talente, da se odločijo za relativno zahtevne študije, ki jih pri nas potrebujemo,” je dejal.

Nurse, ki se ukvarja z raziskovanjem živih celic, je bil danes tudi osrednji govorec. Njegova odkritja so pomagala razložiti, kako celice uravnavajo svoj cikel rasti in razmnoževanja, za kar je leta 2001 skupaj z Lelandom H. Hartwellom in Timom Huntom prejel Nobelovo nagrado za fiziologijo ali medicino.

Mladim prejemnikom štipendij sporoča, da je biti znanstveni raziskovalec hkrati fantastično in težko. “Pogosto ne boste uspeli, verjetno tudi ne boste prav bogati. Zato pa vas mora voditi strastna želja po vedenju. Le s to strastjo boste prišli do najboljšega uspeha,” so bile njegove spodbudne besede.

Danes je vodil tudi predavanje z naslovom Kaj je življenje?, na katerem je odgovarjal na to najbolj temeljno vprašanje biologije. Pri tem se je posvetil razumevanju celic, genov, evolucije z naravnim izborom, življenja kot kemiji in življenja kot procesa prenašanja informacij.

Prejemnikom štipendij pa je čestital tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič in obljubil, bo naslednje leto ministrstvo iz svojega proračuna za znanost in inovacije namenil dobrih 400 milijonov evrov.

Z današnjim dogodkom, ki ga je farmacevtska družba Lek organizirala v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem, so tudi naznanili začetek znanstvenega in strokovnega dogodka ScienceBEAT, ki se bo odvijal od četrtka do nedelje v Ljubljani in Lendavi. Namenjen je perspektivnim študentom zadnjega letnika naravoslovnih ter poslovnih ved iz Slovenije in tujine.

Mladim talentom omogoča vstop v globalno mrežo strokovne odličnosti na področju znanosti in podjetništva. Prvi ScienceBEAT bo gostil 30 mladih talentov iz šestih držav, na njem pa bodo na mlade svoja znanja prenašali vodilni znanstveniki in raziskovalci, poleg Nursa tudi nekdanji izvršni direktor podjetij Apple, Nest in Google Andy Baynes.

C. R., STA