Ljubljanska glasbena mladina vstopila v svojo 59. sezono

0
128
(Foto: Pixabay)

Društvo Glasbena mladina ljubljanska je vstopilo v svojo 59. sezono. Tudi v letošnji bodo v različnih ciklih nastopili številni mladi glasbeniki. Po tradiciji so jo odprle Jesenske serenade, niz štirih tematsko zaokroženih koncertov, ki sežejo od Ljubljane in okolice prek Vipavske doline in Krasa do Dravograda.

 

Kot je na novinarski konferenci povedal predsednik društva Janez Rozman, se programska komisija društva vsako leto sooča s številnimi prijavami, ki jih nato oblikujejo v program sezone. Na društveni razpis se namreč vsako leto prijavi več kot 100 mladih glasbenikov, od tega jih v različne koncertne cikle razporedijo približno tretjino.

Koncertni cikli bodo sicer sledili ustaljenemu redu. September je že 47 let rezerviran za Jesenske serenade, ki jih oblikuje Boris Rener. Letos je vanje uvrstil godalni kvartet s klarinetom, ki bo med drugim izvajal Mozartov Kvintet za klarinet in godala v A-duru, flavtistko Metko Črnugelj in kitaristko Majo Kralj, moški del vokalne zasedbe Ingenium in Marko Hatlak Band.

Iz “svoje stare navade” je izbral tri koncerte s klasično glasbo in enega, ki od tega odstopa. Nekateri bodo programsko celostni, nekateri pa živahno razgibani, je napovedal. Prvi koncert je bil v torek v Sežani, zadnji pa bo 29. septembra v Vipavskem križu. Njihova posebnost je, da jih spremlja umetniška beseda, za kar poskrbijo igralci Tina Uršič, Dejan Pevčević, Kristian Koželj in Tadej Pišek.

Poleg ciklov, kot sta Mladi mladim in Ob klavirju, so del sezone vsako leto tudi koncerti ljubljanskih orkestrov za mlade poslušalce. Slovenska filharmonija bo z dirigentko Mojco Lavrenčič predstavila glasbo iz različnih zgodovinskih obdobij, Simfonični orkester RTV Slovenija bo z dirigentom Simonom Perčičem izvedel skladbe, ki so povezane z Dunajem. Radijski big band bo svoje tri koncerte posvetil jazzu, latinu in etnu, policijski orkester pa je izbral glasbo, ki se povezuje s pravljicami.

Del glasbene mladine je tudi mešani pevski zbor Veter, ki združuje dijake iz različnih ljubljanskih srednjih šol. Svoj letni koncert z zborovodkinjo Terezo Podlogar bo izvedel maja prihodnje leto.

C. R., STA