Osnovnošolci so cestnoprometne predpise spoznavali preko zabavnih nalog programa Varno na kolesu

0
248
(Foto: Pixabay)

Tudi letos se je več kot 10.000 učencev iz 140 osnovnih šol v sklopu programa Varno na kolesu preko zabavnih nalog spoznavalo s cestnoprometnimi predpisi. Na petkovi 11. zaključni prireditvi pa so za zmagovalce razglasili učence osnovnih šol Sveti Tomaž in Tone Tomšič Knežak, so danes sporočili organizatorji.

 

Prvi so pokazali odličnost v sklopu vsebinskega sklopa Postajam kolesar, drugi pa so si zasluženo nagrado priborili z izvrstno izpeljanimi nalogami vsebinskega sklopa Aktivno na kolesu.

V razpisu, namenjenemu učencem, ki se pripravljajo na kolesarski izpit, je zmagala Osnovna šola (OŠ) Sveti Tomaž, ki je v vsebinskem sklopu razpisa Postajam Kolesar opravila kar največje število nalog. Učenci so za svoj trud prejeli donacijo družbe Butan plin v višini 1000 evrov. Na drugem mestu je OŠ Milana Majcna Šentjanž, na tretjem OŠ Branik.

Učenci iz OŠ Toneta Tomšiča Knežak so si prislužili tudi prvo mesto v skupnem seštevku opravljenih nalog vsebinskega sklopa Aktivno na kolesu, prejeli so nagrado v višini 1000 evrov in vstopnico za park WOOP, saj so se uvrstili tudi na drugo mesto za izvedbo športnega dneva.

Za največje število učencev, ki se je udeležilo športnega udejstvovanja na kolesu, pa je bila nagrajena OŠ Cirkovce. S tem si je šola priborila bon za prometno predstavitev na šoli, ki ga podeljuje Agencija za varnost v prometu.

Učenci iz OŠ Jurija Vege Moravče so zasedli drugo mesto v skupnem seštevku opravljenih nalog omenjenega vsebinskega sklopa, na tretje mesto so se uvrstili mladi kolesarji iz OŠ Heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu.

Največ kilometrov pa so prekolesarili učenci osnovnih šol Braslovče (5600 km) in Šmihel.

Program še dodatno obogatili posebni gosti. Jan Porič, sicer nekdanji tekmovalec v spustu z gorskim kolesom, je delil svojo osebno izkušnjo o tem, kako mu je nošenje čelade rešilo življenje v hudi kolesarski nesreči. Pisateljica Mojiceja Bonte pa je poudarila pomen trajnostne mobilnosti ter predstavila slikanico Šibazajec, ki nagovarja prometno varnost.

C. R., STA