Dr. Helena Jaklitsch: Pogovor s 70 mladimi v Buenos Airesu je bilo čudovito doživetje

0
844
Ministrica dr. Helena Jaklitsch na srečanju z RAST50 v Argentini (Foto: USZS)

“Slovenski jezik bistvo identitete, zato je tako pomembna skrb zanj,” je dejala ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Helena Jaklitsch, ko je za naš medij spregovorila o svojih vtisih ob srečanju z mladimi iz slovenske skupnosti v Argentini.

 

Izjavo ministrice dr. Helene Jaklitsch objavljamo v celoti:

“Srečati se z mladimi je vedno nekaj lepega. Če se pa srečaš z mladimi, ki živijo deset tisoč kilometrov stran, pa lahko z njimi spregovoriš v slovenskem jeziku, je pa še toliko lepše. Pogovor s sedemdesetimi mladimi v Buenos Airesu je že bilo eno tako lepo doživetje. V teh mladih je bilo čutiti željo, da ohranijo tisto ljubezen do slovenstva, do naše duhovne in kulturne tradicije, ki so jo s tako ljubeznijo in odgovornostjo do našega naroda gojili njihovi dedje in pradedje. Je pa težko, kar čutijo tudi sami. Španščina postaja jezik, v katerem potekajo vsakodnevni pogovori in to se potem pozna tudi pri mlajših, ki niso več tako vešči slovenščine, kot smo tega še vajeni pri tretji generaciji. Tak proces je seveda pričakovan, vendar mora ne samo slovenska skupnost tam, temveč tudi naša država narediti vse, da ta proces upočasni oz. da jim po svojih najboljših močeh pomagamo ohranjati jezik. Ta je bistvo identitete, zato je tako pomembna skrb zanj.

Z najmanjšimi sem se srečala tudi v Bariločah, kjer imamo prav tako slovensko skupnost, ki je seveda manjša. Tam tudi najmlajši razumejo in govorijo slovensko, kar je razveseljivo. Res so bili neverjetni! Morda sem se tam še bolj zavedela odgovornosti naše države do rojakov po svetu pri njihovih prizadevanjih, da kljub razdaljam ostajajo zvesti slovenskemu rodu in identiteti.”

Pripravila: J.S.