Društvo Bralna značka prejelo nagrado za promocijo bralne kulture

0
471
(Foto: Tina Kosec, STA)

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS je na 22. Evropski konferenci o pismenosti v Dublinu prejelo nagrado za inovativno prakso pri promociji bralne kulture. Nagrajeno je bilo za 60 let gibanja Bralna značka in neprekinjeno izvajanje inovativnih dejavnosti za spodbujanje bralne kulture.

Nagrado, ki so jo podelili 5. julija, je v imenu društva prevzela generalna sekretarka Manca Perko, so sporočili iz društva.

Kot so zapisali, je “namenjena vsem, ki so 60 let gradili Bralno značko: sedanjemu in preteklim programskim odborom, mentorjem branja, sodelavcem, prijateljem in podpornikom – njihovi vztrajnosti, predanosti in trdemu delu, predvsem pa njihovi ljubezni do bralcev, branja, literature”.

Nagrado za inovativno prakso s področja promocije bralne kulture bienalno podeljuje združenje FELA (Federation of European Literacy Associations). Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS je član združenja od leta 2020.

Bralna značka, na Prevaljah zasnovano gibanje, je svoje praznovanje 60-letnice sklenila maja v Cankarjevem domu. Branje za bralno značko se je od posrečenih začetkov razvilo v nacionalno gibanje, ki spodbuja prostovoljno prostočasno branje po željah bralcev vseh starosti, je ob jubileju povedala podpredsednica Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS Tilka Jamnik.

Pobudnika branja za bralno značko sta bila profesor slovenskega jezika na prevaljski osnovni šoli Stanko Kotnik in koroški pisatelj Leopold Suhodolčan, tudi ravnatelj osnovne šole. Prvo značko, ki se je takrat imenovala Prežihova značka, so na Prevaljah podelili 22. maja 1961.

J.S., STA