V Sloveniji skoraj vsak dan nov rekord okuženih s covidom19

0
372
(Foto: Pexels)

V Sloveniji vsak dan obeležimo nov rekord okuženih. Število okuženih po šolah se je v zadnjem tednu skoraj podvojilo.

 

Po podatkih Ministrstva za zdravje se število okuženih nenehno dviga in dosega rekordno število od izbruha pandemije: sedemdnevno povprečje novih okuženih je že na robu 10.000 (9.991 ta petek, 6.073 teden prej).

Objavljeni podatki na portalu https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats kažejo tudi, da strmo narašča število okuženih med zaposlenimi v vzgoji in med učenci.  Po zadnjih podatkih, je med zaposlenimi v vzgoji okuženih 1.734 (prejšnji teden 1.057, teden prej 444), med učenci pa 4.552 (prejšnji teden 2.312, teden prej 874), kar kaže zaskrbljujoč narastek okuženih. Naraslo je tudi število smrti zaradi covida: v zadnjem tednu je umrlo 73 pacientov, tedensko povprečje smrti se je zvišalo s 6,4 prejšnjega tedna na 10,4. Od izbruha pandemije je Slovenija zabeležila že 5.773 smrti zaradi covida.

Nerazumljivo in presenetljivo pa je število cepljenih. Medtem, ko se število okuženih nenehno dviga in je več kot 80% hospitaliziranih necepljenih, je število cepljenih padlo na najnižjo raven cele pandemije: v preteklem tednu se je s prvim odmerkom cepilo samo 1.730 ljudi, z drugim pa 3.275.

Ministrstvo za zdravje je na svoji spletni strani obvestilo, da so v Sloveniji na voljo nekatera zdravila za zdravljenje Covid-19.

Za preprečevanje oziroma zmanjšanje tveganja za hujši potek bolezni in posledično hospitalizacijo, so poleg cepljenja, ki je še vedno najučinkovitejši ukrep, v Sloveniji na voljo tudi nekatera zdravila za zdravljenje koronavirusa.

Epidemija je s pojavom seva omikron dobila nov zagon tudi v Sloveniji. V zadnjem času zaznavamo izrazito povečano število dnevno na novo okuženih, kar bi se v naslednjih dneh lahko odrazilo tudi v številu hospitaliziranih bolnikov in bolnikov na intenzivni terapiji. Pred hujšim potekom in posledično hospitalizacijo so v Sloveniji na voljo zdravila Regkirona, Ronapreve, Xevudy, Veklury in Lagevrio.

Zdravilo Regkirona je namenjeno odraslim bolnikom, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira najmanj v  sedmih dneh od pojava simptomov bolezni Covid-19.

Zdravilo Ronapreve je namenjeno zdravljenju in preprečevanju bolezni pri bolnikih (starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kg), ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira v sedmih dneh od pojava simptomov koronavirusa, za preprečevanje bolezni pa se zdravilo aplicira čim prej po stiku ali pa vsake štiri tedne, v primeru, če posameznik ni izpostavljen okužbi.

Zdravilo Xevudy je namenjeno odraslim bolnikom in mladostnikom (starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kg), ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira v petih dneh od pojava simptomov.

Zdravilo Veklury je namenjeno zdravljenju bolezni pri odraslih in pri mladostnikih. Uporabi se lahko pri mladostnikih (starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kg) s pljučnico, pri katerih je potrebno dodajanje kisika in pri zdravljenju odraslih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in imajo tveganje za napredovanje v hudo obliko Covid-19. Zdravilo se konzumira čimprej, najkasneje sedem dni po pojavu simptomov.

Zdravilo Lagevrio se uporablja pri odraslih bolnikih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira čimprej po diagnozi Covid-19najkasneje v petih dneh od pojava simptomov.

Piše: Jože Jan