Pri le 19ih letih je z ultralahkim letalom sama obkrožila svet

0
383
Zara Rutherford (Foto: Wikimedia)

19-letna Zara Rutherford je po pet mesečnem potovanju postala najmlajša ženska, ki je sama letela okoli sveta. Najstnica, ki prihaja iz družine pilotov, je začela trenirati, ko je bila stara 14 let.

 

Britansko-belgijska najstnica je preletela 51.000 kilometrov na ultralahkem športnem letalu Shark UL. Potovanje je vključilo več kot 60 pristankov na petih celinah in se je začelo 18. avgusta 2021. Pred Zaro je bila najmlajša ženska, ki je sama na letalu obkrožila svet, 30-letna Američanka Shaesta Waiz. Poleg tega, da je Zara najmlajša ženska in prva Belgijka, ki je obkrožila svet, je prva ženska, ki je to naredila z ultralahkim letalom.

Potovanje naj bi trajalo tri mesece, vendar je Zara na poti imela mnogo težav zaradi slabega vremena. Zaradi zamude ji je tudi potekel rok ruskega vizuma in je morala dolgo čakati, da so ji vizo obnovili. V Sibiriji je prestala temperature do -35ºC in je s pomočjo mehanikov morala zapreti nekaj dovodov zraka na letalu, da je ohranila topel motor. Ko jo je vreme prisililo k nenačrtovani postaji na indonezijskem letališču, je morala dve noči prespati na letalu, ker ni imela potrebne dokumentacije, da bi zapustila letališče.

V Californiji je morala leteti skozi dim, ki so ga povzročili požari. Letalo ji je odpovedalo v Novi Mehiki, v Singapurju pa je morala preživeti Božič zaradi počene pnevmatike. Ko je bila v Veracruzu (Mehiko), je v svoji hotelski sobi v šestem nadstropju doživela potres.

Kljub vsem težavam in dogodivščinam in potem, ko je Božič in novo leto morala preživeti daleč od družine, je bila najstnica vedno vesela in nasmejana v svojih dnevnih sporočilih na Instagramu.

Ravnateljica šole, ki jo je Zara obiskovala v New Hampshiru vZdruženem kraljestvu, je dejala, da so učenci z zanimanjem in občudovanjem spremljali njeno potovanje. »Kot da dejansko letenje in navigacija nista bila dovolj zahtevna, se je morala soočiti z ekstremnimi vremenskimi razmerami in zapleteno birokracijo,« je dodala ravnateljica Jane Gandee. »Neizmerno smo ponosni na Zaro. Petdeset naših študentov je navdušila, da so se preizkusili v letenju in prepričana sem, da bo njen zgled služil kot navdih še mnogim mladim dekletom po svetu,« je zaključila.

Zara je na tiskovni konferenci izjavila, da je z izidom potovanja zelo vesela. »Ljudi želim spodbuditi, da v svojem življenju naredijo nekaj posebnega. Če imaš možnost, naredi to.«

Piše: Jože Jan

Vir: El Universo, Ekvador