Ekošolarji spodbujajo k uporabi zelenih prevoznih sredstev za boljšo prihodnost

0
356
(Foto: Freepik)

V sklopu letošnjega ozaveščevalnega projekta Misija: Zeleni koraki so otroci razmišljali, kakšno bi bilo čim bolj prijazno prevozno sredstvo. Vpliv na njihovo dela je imela letos tudi epidemija covida-19, ki je pokazala, kako potovalne navade vplivajo na ogljični odtis v prometu. V projektu je sodelovalo 1600 mladih iz 52 izobraževalnih ustanov.

 

 

Dijaki 2. letnika Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana so letos v anketi o trajnostni mobilnosti izvedeli, da velika večina dijakov potuje v šolo z zelenim prevoznim sredstvom, misli, da smo o onesnaževanju dovolj ozaveščeni in, da ljudje ne upoštevajo napotkov glede zelenega prevoza. Dijaki zato spodbujajo druge k uporabi zelenih prevoznih sredstev za boljšo prihodnost vseh nas, je sporočila ekipa programa Ekošola.

Projekt, ki je namenjen ozaveščanju mladih o trajnostnih vidikih in oblikah prometa že šest let sooblikujeta program Ekošola in družba BTC. Čez leta je bilo v projekt vključenih 13.000 otrok iz cele Slovenije, ki so kot rezultat učenja, raziskovanja in ozaveščanja o trajnostni mobilnost pripravili ankete, razstave, likovne in grafične izdelke, literarna in dramska dela, skulpture, fotoreportaže in video prispevke.

Nacionalni koordinator programa Ekošola Gregor Cerar pravi, da v okviru projekta mlade predvsem spodbujajo, da bi razmišljali o tem, kako lahko sami izboljšajo svoje potovalne navade. “V prvi vrsti gre seveda za varnost v prometu, vsebine aktivnosti po vrtcih in šolah pa kažejo, da okolju prijazne potovalne navade povezujejo tudi z gibanjem in zdravim življenjem,” je še povedal.

Izvršni direktor za marketing in trajnostni razvoj družbe BTC Miha Mermal pa je poudaril, da ga veseli, da projekt združuje mlade, ki so letos z ustvarjanjem kreativnih izdelkov ponovno spodbujali k uporabi okolju prijaznejših oblik mobilnosti.

Del projekta predstavlja tudi nagradni natečaj, s katerim organizatorja nagradita najbolj ustvarjalne likovne izdelke, domiselno tehnično-grafično ustvarjanje in raziskovalno delo o trajnostni mobilnosti, ki pa si jih je mogoče ogledati do konca junija v kleti Dvorane A v BTC Cityju Ljubljana.

J.S., STA