Finska učiteljica je na skrivaj poučevala migrantske otroke v migrantskem taborišču

0
564
Ilona Taimela (Foto: FB)

Vsak dan se je ob devetih zjutraj Ilona Taimela srečala s svojimi učenci in jim razložila naloge. Od marca 2020 je bila njena rutina podobna rutini učiteljev po vsem svetu. A njeni učenci so bili v taborišču za izseljence v Siriji, daleč od Iloninega doma  na Finskem. S sporočili, ki jih je pošiljala preko WhatsAppa, ji je uspelo poučevati od matematike do zemljepisa v angleščini in finščini.

 

Ilona je poučevala 23 otrok, ki so živeli v taborišču Al Hol, mestu šotorov, kjer so zaprte družine, ki so bile povezane z Islamsko državo (IS). Tam živi okoli 60.000 ljudi, med njimi mnogo žensk in otrok, ki prihajajo iz različnih držav, vključno iz Evrope.

Pred poukom pri Taimeli so otroci v begunskem taborišču imeli dostop le do informalnega izobraževanja, ki so ga ponujale dobrodelne organizacije. Po teritorialnem porazu IS v začetku leta 2019 je taborišče postalo njihov zapor, kurdska vojska pa njihovi ječarji. Od tedaj so tam zaprti otroci različnih narodnosti, medtem ko njihove države ocenjujejo repatriacijo družin, za katere se boji, da bi še naprej podpirale skrajno ideologijo Islamske države.

Konec leta 2019 je levosredinska koalicija, ki vlada Finski, namenila preseliti 30 finskih otrok iz taborišča Al Hol. Odlok vlade je povzročil razburjenje zaradi ločevanja otrok od staršev. Vlada je poslala svojega predstavnika Jusija Tannerja na pogajanje s kurdskimi oblastmi, ki vodijo taborišče. Ker se je repatriacija zaradi izbruha pandemije ukinila je Tannerju prišlo na misel, da bi otroke v Al Holu lahko poučevali na daljavo. Stopil je v stik z Taimelo, ki je imela izkušnje z večkulturnim poučevanjem.

V nekaj tednih je z drugim učiteljem Taimeli uspelo oblikovati poseben program. Šlo je za pošiljanje dnevnih lekcij. A vse je bilo treba opraviti preko WhatsAppa, ki je bil edini način za komunikacijo z otroki.

»Dobro jutro, danes je četrtek, 7. maja 2020. Prvi šolski dan,« je v prvem sporočilu napisala Taimela. Predstavila se je kot Saara, da bi zaščitila svojo identiteto. In na sliki je imela temna očala in šal, ki ji je pokrival glavo. Večina sporočil je bilo v finščini. Osnova programa so bile jezikovne in matematične ure, naloge pa oblikovane glede na starost in zmožnost vsakega otroka.

Napredek otrok je bil v veliki meri posledica gradiva, ki je bilo poslano prek besedilnih in glasovnih sporočil. Težava je bila v tem, da so bili mobilni telefoni v taborišču prepovedani, zato je bilo treba ves ta proces zamolčati tako pred kurdskimi oblastmi kakor pred javnim mnenjem na Finskem.

V začetku leta 2022 je Taimela izgubila stik z večino družin. Ker so nekatere vrnili na Finsko, druge pa preselili v taborišče Al Roj, kjer je bil nadzor poostren, so pouk prekinili. Tanner je pojasnil, da je bilo 23 otrok in 7 odraslih vrnjenih na Finsko, še 15 otrok pa ostaja v Siriji.

Piše: Jože Jan

Vir: BBC, Združeno kraljestvo