Nov rekord okuženih in učencev v karanteni

0
446
(Foto: Freepik)

Število okuženih nenehno narašča, prav tako število učencev v karanteni. Bo Slovenja primorana uvesti nove protikoronske ukrepe?

 

Po podatkih Ministrstva za zdravje o širjenju okužb s COVID-19 se je  povprečje števila novih potrjenih primerov v zadnjem tednu skoraj podvojilo: s 3.463 je številka skočila na 6.073 novih okuženih na dan. Zaskrbljujoča je tudi porast števila otrok v karanteni. Zadnji podatki kažejo, da je v petek bilo v karanteni kar 47.168 učencev iz 2.216 oddelkov, kar je šestkrat toliko kot pred božičnimi počitnicami.

Med učitelji je največ okuženih v osnovnih šolah (587), sledijo vrtci, kjer je bilo okuženih 358 zaposlenih.

Največ aktivno okuženih učencev je osnovnošolcev (1.692), sledijo jim učenci srednjih šol (515).

Po podatkih Ministrstva za zdravje se je v prejšnjem tednu v sklopu »Dni cepljenja« cepilo 3.789 ljudi s prvim odmerkom, 7.003 z drugim in 50.962 z dodatnim odmerkom. V Sloveniji je cepljenih z enim odmerkom 1.257.555 prebivalcev (59,6% celotnega prebivalstva), polno cepljenih pa 1.203.464 (57,1% prebivalstva).

Minister za zdravje Janez Poklukar je v sklopu kampanje »Dnevi cepljenja« obiskal cepilni center v nakupovalnem središču Aleja in ob tem povedal: “Skupaj s predstavniki trgovinske zbornice smo se dogovorili, da gremo v “Dneve cepljenja” skupaj. Zato sem danes obiskal cepilni center v Aleji. Veseli me, da je veliko zanimanja. To nam pomaga, da bomo skupaj obvladali epidemijo in se vrnili v življenje  ki smo ga poznali pred epidemijo.”

Sinhrono z Dnevi cepljenja pa potekajo tudi cepljenja za zaposlene, v organizaciji različnih podjetij. Med drugim so Letališče Brnik, Terme Čatež, Moravske toplice, terme Ptuj in zdravilišče Radenci. Minister je kot primer dobre prakse izpostavil Kranjsko Goro, kjer je precepljenost izredno visoka in so tako uspeli privabiti goste, ki so se po večini odločali za turistično destinacijo po stopnji precepljenosti.

Ob obisku zdravilišča Thermana Laško je v izjavi za medije minister Poklukar povedal, da je vesel, da se je ponovno vsa družba mobilizirala k pristopu k dnevom cepljenja. Zahvalil se je vsem, ki so tudi tokrat požrtvovalno prispevali k zviševanju števila precepljenosti. »Naj ponovno omenim, da imamo danes na intenzivni 153 bolnikov, 90 odstotkov od teh je necepljenih. Zato ponovno vabim k Dnevom cepljenja, katere smo organizirali za vas,« je izjavil minister.

»Pomembno je, da zagotavljamo celostno obravnavo. Skrbimo za preventivo torej s cepljenjem preprečujemo težek potek bolezni, temu so namenjeni Dnevi cepljenja. Nadaljnje je, da omogočamo v vsem širokem obsegu zdravljenje poteka težkih bolezni. Kot veste smo v četrtem valu priskrbeli največje število postelj na milijon prebivalcev v Evropi, kar priča o uspešnosti slovenskega zdravstva. Hkrati pa je pomembno, da skrbimo tudi za rehabilitacijo in tako omogočimo posameznikom čim hitrejše okrevanje.« je zaključil minister.

Piše: Jože Jan