Gre za zatiskanje oči ali zgolj nasprotovanje? – Študentska organizacija in visokošolski sindikat proti študiju na daljavo

0
488
(Foto: Epa Efe /Juan Carlos Hidalgo)

Število primerov okužb s Covidom19 narašča, kmalu bodo vse kapacitete zasedene, že za danes je napovedano krčenje rednih zdravstvenih programov, ker bodo širilo Covid oddelke v bolnišnicah. Z namenom, da bi omejili rast epidemije, je direktor NIJZ Milan Krek omenil možnost začasne uvedbe študija na daljavo.

 

Toda v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) in Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS) so temu takoj začeli trmasto nasprotovati in se pri tem sklicujejo na pomen pedagoškega procesa v fizičnem prostoru in visoko stopnjo precepljenosti med zaposlenimi. Kakšna pa je precepljenost med študenti? – Gotovo ne tako visoka, da bi ustavila rast epidemije, a obe organizaciji kljub temu predlogu, ki želi zgolj ustaviti epidemijo – ta postaja nevarno obsežna -, nasprotujejo. Pozabljajo namreč, da tu ne gre za krivdo (branijo se namreč, da niso “grešni kozli” in da za širjenje epidemije ni krivo študentsko življenje) pač pa zgolj za ustavitev širjenja bolezni.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je prejšnji teden ob slabšanju epidemiološke slike v državi opozoril tudi na žarišča okužb v šolah in na fakultetah ter napovedal, da “če bo šlo tako naprej, bo treba uvesti še kakšen drug ukrep na področju študentskega življenja – to je začasni študij na daljavo”.

Piše: J.S. / STA