Gregor Papež: Povesti iz zdomstva in en esej

0
550
(Foto: vseknjige.si)

Gregor Papež, sicer profesor španske književnosti, pesnik, pisatelj in karikaturist ter predstavnik sodobne slovenske ustvarjalnosti pod Južnim križem v Argentini, pripoveduje zabavne, humorne zgodbe, take, ki so včasih videti neverjetne in nerealne, hkrati pa izpoveduje svoje misli, vprašanja, spoznanja, izkušnje, predsodke. Vnaša ezoteriko, ki se ji seveda upira, bojuje se proti skrajnemu feminizmu in feminizaciji človeštva. Pogosto med dialoge vnaša iskrene pesniške opise. Njegova proza ni klasična, tudi konvencionalna ne, piše v predstavitvi knjige.

 

Njegova proza je daleč od bleščeče pripovedi kakega Borgesa in daleč od larpurlartizma, je še zapisano. Šaljivo okolje je izgovor za globljo misel. Kdor je bral ali bere stripe, lahko najde v njegovih pripovedih sorodno sosledje. Na nekem mestu je Gregor Papež povedal, da je stripovska literatura sad delovnih in poštenih ljudi, pisatelj, pa če že ni bolnik, vztrajno išče materino priznanje. Seveda Papež ni naklonjen psihoanalitičnim in podobnim interpretacijam, razlage išče v pradavnini. Tako na primer, čeprav so guruji v ezoteriki po večini moški, se za duhovnost zanimajo pretežno ženske. In predpostavlja, da tam, kjer si je Eva drznila, je Adam našel poslovno priložnost. Še posebej v tem pogledu je Papež dober učenec Diogenove filozofije. Nova knjiga Gregorja Papeža z naslovom Povesti iz zdomstva in en esej je v prevodu Andrej Rota izšla letos  pri založbi Družina. Gregor Papež se je rodil 1961 leta v Buenos Airesu. Je sin izseljencev. Svoje Pesmi je objavljal v reviji Meddobje.

Že več let je urejal in izdajal literarni mesečnik, v katerem objavljal pesmi in
tudi druge tekste učencev med 12. in 14. letom. Njegove pesmi so brali tudi na 20. mednarodnem festivali Vilenica leta 2005.

J.S.

Knjigo kupite na tej POVEZAVI.