Začetek šolskega leta po mnenju NIJZ priložnost za krepitev zdravih navad

0
298
(Foto: Freepik)

Na NIJZ so začetek šolskega leta izpostavili kot priložnost, da starši skupaj z otroki na novo začrtajo ali vpeljejo novosti v dnevno rutino in krepijo navade za krepitev zdravja in dobro počutje. Na Unicefu opozarjajo, da lahko novo šolsko leto za marsikoga predstavlja izziv in vpliva na duševno zdravje, pomoč pa nudijo tudi Unicefove varne točke.

Kot so pred začetkom šolskega leta zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), si lahko zadamo za cilj, da se vsi družinski člani zberejo ob enem obroku dnevno ter s tem ustvarijo čas in prostor za pogovor. Skupni obroki pripomorejo ne le k zdravemu prehranjevanju, ampak tudi krepijo povezanost vseh družinskih članov, so pojasnili.

V dnevno rutino lahko po njihovih navedbah uvedemo tudi denimo sprehod ali kot družina izberemo obliko gibanja, s katero se strinjajo vsi družinski člani. Gibanje nudi priložnost za razbremenitev od vsakodnevnih stresov in skrbi ter kakovostno preživljanje prostega časa.

Uredimo lahko spalne navade. Zadostna količina in pravilna higiena spanja bosta šolarjem omogočila utrjevanje spomina, učenje različnih spretnosti in olajšala spoprijemanje s stresorji. Spijo naj vsaj devet ur, zaspijo in vstajajo pa naj ob isti uri, svetujejo na NIJZ. Obenem pozivajo, da z zgledom spodbujamo otroke in mladostnike, da vsaj dve uri pred spanjem namesto po zaslonu posežejo po knjigi ali pa čas preživimo skupaj ob družabni igri.

Starše pozivajo tudi, naj bodo otrokom zgled z nekajenjem in odgovornim odnosom do pitja alkohola, zdravim prehranjevanjem, rednim gibanjem, higieno, pa tudi življenjskimi veščinami in odnosom do življenja. Starši so namreč zgled otrokom v smislu zdravega življenjskega sloga, pomembno vlogo igrajo tudi njihova stališča do zdravja in do različnih vidikov le-tega.

“Vodilo naj bodo druženje, dobri odnosi in dobra volja,” so pozvali na NIJZ. Ob tem so izpostavili tudi pomen pogovora z otrokom o tem, kaj doživlja, kako se počuti v šoli, kdo je njegov prijatelj, kaj počne na poti v šolo, saj je to ključno za dober odnos z otrokom. “Omogoči nam, da ohranimo z otrokom stik od najnežnejših obdobij pa vse do problematičnih najstniških let,” so pojasnili.

Na Unicefu pa so opozorili, da lahko nekaterim otrokom sprememba rutine, interakcija z vrstniki, učenje in preverjanje znanja predstavljajo velik izziv, celo stisko, in posledično vplivajo na njihovo duševno zdravje. “Če smo osredotočeni zgolj na dosežke in pri tem pozabljamo na grajenje notranjega občutka vrednosti in zadovoljstva, nas lahko primerjanje z drugimi, nižje ocene ali medosebna trenja hitro zamajejo in zaznamujejo. Nižji šolski uspeh, konflikti in celo medvrstniško nasilje so lahko povod za stisko, ki jo otroci ne zmorejo razrešiti sami,” so pojasnili na Unicefu.

Po njihovih navedbah je odgovornost odraslih, da jim pomagamo krepiti dobro samopodobo. “Otroke pohvalimo, jim nudimo varen prostor, z njimi vzpostavimo pristen stik in jim omogočimo, da se lahko iskreno izražajo. Obenem je pomembno, da jim pomagamo pri doseganju ciljev, jih spodbujamo, da dosegajo svoj polni potencial, in tako skrbimo, da gradijo svojo samozavest,” so pozvali. Opozorili so, da se lahko zaradi prepogostega in intenzivnega stresa ali pa zaradi tega, ker stiske nihče od odraslih pravočasno ne opazi in je ne naslovi, pojavijo težave v duševnem zdravju ali celo duševne motnje, ki zahtevajo strokovno pomoč.

A prvi korak do reševanja stiske v preventivni fazi je lahko po njihovih navedbah zelo preprost. “To naj bo pogovor, ki se začne z iskrenim vprašanjem: Kako se počutiš?” so pojasnili.

Otroke in mlade pozivajo, da se v primeru kakršne koli stiske vedno obrnejo na odraslo osebo, ki ji zaupajo. Vedno so tu na voljo tudi šola in druge institucije ter številne nevladne organizacije. Prav tako je otrokom in mladim za pogovor in razreševanje kakršne koli stiske ali težave na voljo 1094 Unicefovih varnih točk, ki delujejo v 120 krajih po Sloveniji.

Gre za varne, javno dostopne prostore, kot so policijske postaje, mladinski centri, trgovine, knjižnice, lekarne in podobno, kot mobilne javne točke pa delujejo avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa in mestni avtobusi v Novi Gorici. Usposobljeni zaposleni otrokom in mladim nudijo trenutno zaščito, pomoč ali nasvet v stiski.

C. R. STA