Karitas s šolskimi potrebščinami pomagala več kot 11.000 šolarjem

0
312
(Foto: Tamino Petelinšek / STA)

Škofijske karitas so v letošnjem poletju s šolskimi potrebščinami pomagale 11.262 osnovnošolcem in dijakom iz 6087 družin. Vrednost pomoči v obliki paketov potrebščin ter bonov in naročilnic, predvsem za nakup delovnih zvezkov, je skupaj znašala 458.862 evrov, je na novinarski konferenci povedal generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

 

Tomažič je dejal, da začetek šolskega leta za mnoge socialno ogrožene družine predstavlja hudo finančno breme. Karitas je letos posebno pozornost namenila tudi 1157 otrokom iz poplavljenih območij. “Kar se tiče teh otrok, seveda bomo še bolj pozorni, ne samo zdaj pred začetkom šolskega leta, ampak tudi v prihodnjih mesecih, ker se pomoč Karitas v šoli ne konča s 1. septembrom, ampak se nadaljuje tudi preko leta,” je pojasnil.

Sredstva za pomoč je Karitas pridobila iz različnih virov. V akciji Otroci nas potrebujejo so doslej zbrali 188.620,50 evra. Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij je prispevala 103.000 evrov, del sredstev je prispevala Fundacija Radia1, preostala sredstva pa so zbrali v manjših lokalnih akcijah.

V akciji Pokloni zvezek so zbrali več kot 59.000 zvezkov za socialno ogrožene otroke v Sloveniji. Zbiranje je potekalo v 264 osnovnih šolah in 129 vrtcih v mesecu maju in juniju. Otroci so za svoje socialno ogrožene sovrstnike zbrali več kot 33.000 zvezkov, v vrtcih so zbrali še 800 novih tempera barvic. Zvezke so zbirali tudi v papirnicah Office&More in galanterijah Bags&More, kjer so zbrali več kot 26.000 zvezkov.

Posebna oblika pomoči pri stroških za šolo so tudi Botrstva za otroke, v katera je vključenih 210 otrok. Izvajajo se na škofijskih Karitas v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Poleg šolskih potrebščin vsako leto med šolskim letom približno 1.700 otrok prejme tudi denarno pomoč pri plačilu prehrane, obšolskih dejavnosti in sprotnih potreb za šolanje.

Simon Dvornik s Škofijske karitas Novo mesto je dejal, da pomoč razdeljujejo preko njihovih prostovoljcev, ki spremljajo družine in jih poznajo, ter preko socialnih delavcev Karitas, ki družine psihosocialno spremljajo. Opažajo, da je letos velik poudarek na draginji, na njih pa se poleg “standardnih prosilcev” obračajo tudi zaposleni ljudje z rednimi prihodki. Veliko ljudi nižjega srednjega razreda se z nakupom šolskih potrebščin namreč težko sooči, je dejal Dvornik.

Svetovalna delavka na osnovni šoli Janka Kersnika Brdo Veronika Tumpej je dejala, da lahko v šoli zaznajo in omilijo marsikatero stisko otrok. “Pri delu opažamo, da je materialne stiske težko zaznati. Starši pridejo zaradi drugih težav, na primer čustvenih težav ali učnih težav otrok, v pogovoru pa izvemo, da imajo tudi materialne težave in bi potrebovali pomoč,” je opozorila.

Radio ognjišče skupaj s Policijskim orkestrom in Slovensko karitas pripravlja dobrodelni koncert za nakup šolskih potrebščin za otroke iz poplavljenih območij. Koncert bo v soboto, 2. septembra ob 17. uri, v Poletnem gledališču Studenec pri Domžalah, je povedal radijski voditelj Jure Sešek.

Slovenska karitas v prihodnjih mesecih nadaljuje z zbiranjem sredstev, zvezkov in tempera barvic. Finančna sredstva zbirajo na njihovem transakcijskem računu ali prek SMS-sporočil s ključno besedo ZVEZEK5 na 1919.

C. R., STA