Igravčki – pesmice za male nagajivčke

0
610
(Foto: prinscreen)

Otroške pesmi Davida Bedrača že dvajset let izhajajo v otroških revijah Ciciban in Cicido. Dobre rime in otroška igrivost v zbirki Igravčki sporočajo, kako pomembna je za otroke igra, druženje, gibanje v naravi, sprejemanje sebe in drugih pa tudi prijaznost in odgovornost. 

 

In tudi v teh časih vse to ni nič manj pomembno. Kamenček prijateljstva utrdi vezi, plesni krog otroke poveže, dnevna soba se spremeni v prometni poligon, otroška soba pa v bolnišnico… Z branjem pesmic spoznavamo otroško igro, otroško razmišljanje in domišljijo. Poleg tega branje pesmi malčke z lahko to popelje v brezskrbni svet igre, da lahko potem lažje stečejo ven na zrak in v veselo družbo. Otroška pesniška zbirka Igravčki je izšla letos pri Mladinski knjigi v zbirki Čebelica.

David Bedrač (1978) je slovenski pesnik, literarni mentor in profesor slovenščine. Študiral je slovenski jezik s književnostjo na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Študijsko se je izpopolnjeval tudi na Poljskem. Je član uredniškega odbora revije Mentor. Vodi literarne delavnice, tabore, klube in druga strokovna literarna srečanja.  Piše za odrasle in otroke. Objavlja v slovenskih literarnih revijah za odrasle ter revijah za otroke Ciciban in Cicido. Doslej je izdal pesniške zbirke: Neskončnost (1998), Poezija Pomolov (2001), Pesmi iz šipe (2006), Centimetri sveta (2010) in Tanka molčanja (2013). Izdal je tudi zbirki otroških pesmi, slikanico Pesniška hiša (2008), in fotkanico Gugajčki in gugaji (2010). Njegove pesmi so prevedene v več jezikov, sodeloval je tudi na festivalih in srečanjih s tujimi pesniki: festival Con sabor latino (2005), Spogledi (2007) in festival Dnevi poezije in vina (2010). Leta 2007 je izšel njegov priročnik o pesnjenju Brez uteži. Prejel je že več  literarnih nagrad na natečajih in oljenko, najvišje priznanje Mestne občine Ptuj za dosežke na kulturnem področju.

Z.P.