Inšpektor Slokan: Bodimo odgovorni in otrokom omogočimo izobraževanje v šolah; ena šola v celoti napotena na šolanje na daljavo

0
671
Glavni inšpektor Inšpektorata RS za šolstvo in šport Simon Slokan. (Foto: STA)
Na novinarski konferenci o stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor izr. prof. dr. Matjaž Vogrin in glavni šolski inšpektor dr. Simon Slokan, trenutne epidemiološke razmere v državi pa je predstavila Maja Bratuša.
V nedeljo je bilo ob 2.730 testih potrjenih 1.389 novih okužb, kar je manj kot v nedeljo pred enim tednom, ko je bilo potrjenih 1.818 okužb. Število aktivnih primerov okužbe ostaja visoko in sicer je po podatkih NIJZ aktivno okuženih več kot 44.700 oseb. 14-dnevna incidenca še vedno presega 2.000, natančneje 2.123, v zadnjih sedmih dneh pa smo povprečno vsak dan zabeležili 3.143 novih okužb. V naših bolnišnicah je danes zasedenih 887 navadnih in 275 intenzivnih postelj. Skupaj se torej zaradi covid-19 zdravi 1.162 oseb. Še 16 oseb pa je boj z boleznijo izgubilo.

Inšpekcijski nadzor v šolah

Inšpektor Simon Slokan je predstavil rezultate nadzora, katerega cilj ni zgolj statistika in ukrepanje, ampak vzpostavitev varnega šolskega in športnega okolja za vse vključene. Inšpektorat je tako na področju šolstva v mesecu novembru skupno izvedel 121 nadzorov, pri čemer so bile v 11 primerih ugotovljene nepravilnosti, ki izhajajo iz določil za preprečevanje širjenja virusa. V enakem obdobju smo na področju športa izvedli 382 nadzorov in ugotovili 2 nepravilnosti. Poudaril je, da so se zadeve v zvezi upoštevanja ukrepov in preverjanja PCT pogojev, v zadnjem obdobju, zelo izboljšale – tako lahko pohvali vse organizatorje športnih prireditev, kot tudi ponudnike različnih športnih aktivnosti, saj so pri spoštovanju ukrepov zelo dosledni in družbeno odgovorni.

Ob uvedbi samotestiranja 

V nadaljevanju se je bolj osredotočil na šolski prostor, saj gre z uvedbo samotestiranja v šolah za specifično situacijo, ki je predhodno nismo poznali. Od uveljavitve novega odloka oziroma v preteklem tednu so na področju šolstva izvedli 43 nadzorov, pri čemer so v 5 primerih ugotovili večja odstopanja nespoštovanja določil odloka, in sicer: šole niso uredile samotestiranja za otroke, niso pridobila soglasje s strani staršev in za otroke, ki niso imeli soglasja, niso ustrezno uredile izobraževanje na daljavo. V vseh omenjenih primerih so inšpektorji izdali ustne odločbe za takojšnjo ureditev stanja. V tem okviru so nato izvedli ponovne nadzore, kjer je bilo do sedaj ugotovljeno, da je večina šol pristopila k urejanju nepravilnosti. Slokan je povedal, da v enem primeru šola odločbe ni upoštevala, zaradi česar so na podlagi Sklepa o izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo, z odredbo inšpektorata odredili, da celotna šola do 3. 12. 2021 oziroma do ureditve nepravilnosti, izvaja šolanje na daljavo. V ostalih 38 zavodih pa so ugotovili, da so se šole odlično pripravile na izvajanje ukrepov, da večjih posebnosti ni bilo ter da so ravnatelji, skupaj z zaposlenimi, starši in otroki, naredili odlično delo v okviru zagotavljanja varnega šolskega okolja.

Izpostavil je dejstvo, da se posamezni starši z ukrepi in izvajanjem samotestiranja, kljub vsem informacijam, razlagam, pojasnilom strokovnjakov, itd., ne strinjajo. Zato je poudaril, da šole, ravnatelji in zaposleni niso tisti, ki so sprejeli ukrepe, so jih pa z vidika odgovornosti, dolžni spoštovati in izvajati. Osebne grožnje, pritiski, protesti in nepotrebna slaba volja, vnašajo v šolski prostor nemir – pri čemer največje posledice tega  čutijo otroci, in sicer:

  • so že zaznane stiske otrok s strani pedagoških delavcev,
  • otroci niso pri pouku v šolah,
  • iz razloga, ker so v posameznih primerih zlorabljeni v okviru poskušanja doseganja določenih pravic njihovih staršev.

Starše je zato ponovno pozval k odgovornosti, da lahko otrokom omogočimo, da se izobražujejo v šolah. “To naš skupni cilj,” je dejal. 

Slokan je dejal še, da se moramo tudi zavedati, da je varno šolsko okolje pogojeno z upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja virusa slehernega posameznika, ki v vsakodnevno vstopa v šolski prostor.

»Inšpektorat si bo tudi v prihodnje zavzemal, da vsi, ki vstopajo v vrtec ali šolo, spoštujejo vse ukrepe, kajti le-tako bomo lahko zagotovili, varen in spodbuden prostor za vse ter da bo pouk lahko še naprej potekal v šolah,« je zaključil inšpektor Slokan.

Vir: gov.si